Hundratals svenskar fast på Gran Canaria

Av: 

Sandra Killgren

Gran Canaria

En kraftig sandstorm har dragit in över Kanarieöarna.

Flygplatsen har stängt och hundratals svenskar är strandsatta.

– Så fort du går ut får du sand i munnen och näsan, säger Kaj Bjurman.

Flygplatsen på Gran Canaria har tvingats stänga efter att en sandstorm från Sahara blåst in under lördagseftermiddagen.

– Det gick från klarblå himmel och sol till helt grått. Det ser ut som dimma eller snö men i själva verket är det jättemycket sand, säger Kaj Bjurman, som befinner sig i turistorten Maspalomas på Gran Canaria.

Hundratals drabbade

På Twitter rapporterar flera semesterfirare att deras hemresor ställts in på grund av sandstormen, en så kallad calima med röd sand från Sahara i Afrika.

Bland de strandsatta passagerarna finns hundratals svenskar.

Resebolaget Ving har 370 resenärer som skulle ha rest hem från semesterön klockan 19.30 på kvällen.

– Vi har även två flygplan med sammanlagt 575 resenärer från Arlanda och Umeå som har tvingas landa i Faro i Portugal, säger Charlotta Hallencreutz, presstalesperson på Ving.

Inte ett moln på himlen i Maspalomas, men däremot är luften full av Saharasand.

Ingen prognos

Ytterligare 167 passagerare skulle ha flugit klockan 18.30 med Norwegian till Göteborg. Även TUI har ett fåtal resenärer som är påverkade av stormen.

– Resenärerna får i första hand information direkt från de flygbolagen när det gäller status på deras flighter och eventuella förekommande förseningar. Men vi följer utvecklingen noggrant och kommer att informera berörda resenärer om situationen förändras, säger Adelina Dankova på bolagets pressjour.

Det är ännu oklart när flygtrafiken kan återgå till det normala.

Tomma gator

Enligt Kaj Bjurman har ovädret eskalerat under lördagskvällen. Han berättar att många gator ligger tomma sedan sandstormens framfart.

– Det har gått ut varningar om att man inte ska vara ute eftersom det kan vara skadligt att dra i sig sanden. Så det är väldigt lugnt på gatorna just nu.

Flyg omdirigeras

Eftersom plan varken får starta eller landa på Gran Canaria flygplats har minst 19 flighter dirigerats om, uppger den spanska flygplatsoperatören AENA, enligt Reuters.

Enligt flygbolaget SAS kommer flygplatsen att hållas stängd under hela lördagen, och även imorgon kommer flygtrafiken att påverkas.

Brand sprider sig

Samtidigt som tusentals människor strandats har det börjar brinna på semesterön. Enligt La Razón ska branden ha startat i naturreservatet Inagua vid 18-tiden på lördagen.

Den ska sprida sig snabbt på grund av den starka vinden i området och invånarna uppmanas att stänga fönster och följa regeringens instruktioner.

Maspalomas på Gran Canaria.
Flygplatsen på Gran Canaria.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gran Canaria

Ving

Maspalomas

SAS

Kanarieöarna

Flygplatser

MER OM RESA

Datahaveri på Arlanda: ”Extrema köer”

Därför saknas raderna 14 och 17 på vissa flygplan

Flygbolagen som tar betalt för handbagaget

Här är de bästa all inclusive-hotellen i Europa

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Praktiska kabinväskor som går som handbagage