Visst smakar termiterna som morot

Publicerad:
Uppdaterad:

Skogsklädda kullar och forsande floder i San Ignacio, Belize

Bleka nordbor passar på att doppa sig.
Bleka nordbor passar på att doppa sig.

Med sina många öar, rika korallrev och det djupblå lagunfenomenet Blue Hole är Belize seglarnas, snorklarnas och dykarnas förlovade vattenrike.

Då är det lätt att glömma bort inlandets vackra natur. Den är inte bara mindre exploaterad av turister. Den är också mer skonsam mot den sinande budgeten hos en luffare som börjat räkna dollarna mot dagarna som återstår till flygbiljettens hemresedatum.

Max heter en ung familjefar som inte snålar med uttrycken ”What’s up?” och ”How’s it going?” – utan att vänta på svar.

Hans grönmålade pensionat med lila knutar vaktas av en stor blandrashund och har en toalett som bebos av ett par kraftiga kackerlackor.

Det heter kort och gott Max’s Place och ligger i San Ignacio, trettio minuter med taxi från gränsen till Guatemala.

Bada under vattenfall

Byn och Max rekommendationer är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka Cayodistriktets skogsklädda kullar och forsande floder.

Guiden Arbraham styr jeepen genom ett landskap som skiftar mellan torr barrskog och fuktig regnskog. Han ser tålmodigt på när två svenskar och ett sällskap blekvita engelsmän och amerikaner badar under vattenfall och dyker från klippor. Han visar djungelgrottor, berättar om växter och djur och går en lång promenad efter hjälp när jeepen havererar i regnskogens innersta.

– Termiterna har olika smak beroende på om de till exempel är arbetare eller krigare. Några smakar morot, en del jord och andra mint, berättar han.

Amerikanerna och engelsmännen går fram till den stora bruna klumpen på trädet och fångar några termiter med fingrarna.

– Det stämmer, säger de.

Abraham ler nöjt.

Marcus Svensson/text & foto

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN