Varva ner i Opatija – Kroatiens kurort

Hälsosam luft, spabehandlingar och utomhuskonserter – det var under 1800-talet vad som lockade överklassen till Opatija i Kroatien. I dag är det vi mer vardagliga turister som får njuta av stadens välkomnande stämning, liksom bad och spa. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Opatija var fram till första världskriget motsvarigheten till Rivieran, och känt under namnet Abbazia (på italienska heter staden fortfarande Abbazia). Författare som Anton Tjeckov och Vladimir Nabokov, dansösen Isadora Duncan och självklart den habsburgska adeln från Wien spenderade sin lediga tid i Opatija. Kejsar Frans Josef uppförde en egen villa så han kunde tillbringa flera vintermånader här.

Än i dag präglas stadsbilden av storslagna kejsarhus från ”la belle époque” och strandpromenaden, lungomare, som följer staden längs vattnet. Finns det en plats längs strandpromenaden så plockas solparasoller och filtar fram. Gamla som unga syns på stranden och i det kristallblåa vattnet.

På kvällen är det dags för dans och mat. Levande orkestrar på hotellen och diskotek blandas med mysiga restauranger där menyn alltid innehåller den adriatiska bläckfisk som ortsborna gärna skryter om.

Frilansjournalisten och reseguiden Katarina Arvidson tar oss med till Kroatiens kurort Opatija.

Några av rubrikerna i guiden:

  Resan hit

  Boende

  Ta sig runt

  Bada

  Gratisnöjen

  Sportaktiviteter

  Maträtter

  Restauranger

  Barer, klubbar & nattliv

  Shopping

  Sevärdheter

  Utflykter

Guiden innehåller även en karta över Kroatien och många bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Reseguiden till Opatija består av 20 A5-sidor och publicerades i juli 2010.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan extra kostnad!

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA