Så är snöläget i alperna i jul

Dessa länderna garanterar stora mängder snö

Av: 

Jenny Alexandersson

Så här ser snöläget ut i alperna under julhelgen.
Så här ser snöläget ut i alperna under julhelgen.

Julen 2020

Om du planerar att susa ner för en alptopp under julhelgen så kan det vara en bra idé att ta sig en titt på snöläget på de olika skidorterna.
Österrike och Italien garanterar stora mängder snö i jul.

Drömmer du om en vit jul? Har du tur och bor norrut i vårt avlånga land får du ofta uppleva snötäckt mark på julafton och kan ta fram skidorna tidigt. Lite värre är det för alla ”sydbor” som får nöja sig med regn eller möjligtvis frost i helgen.

De som har planerat en resa till alperna kan glädja sig extra mycket. Den senaste veckan har det snöat ymnigt och även de mest sydliga skidorterna är numera täckta med snö.

Trög start i Frankrike

De franska lågliggande skidorterna fick en knackig start första halvan av december, men vid Luciadagen låg ett tjock täcke även över de lägsta backarna då nästan 120 cm snö fallit över bergen. Snökanoner har säkrat nedfarterna. Det väntas komma mer snö innan jul. Man har sett en del tecken på att det gått laviner i de norra alporterna i backar på en höjd runt 2400 meter, skriver The Telegraph. Man graderar risken för laviner som en trea på en femgradig skala i Savoie, vilket innebär att det finns en betydande risk.

I Österrike har säsongsstarten också varit lite trögstartad, men för ett par veckor sedan fick skidorterna en rejäl påfyllning av snö. De lägst liggande backarna förvandlades från grönmosiga till gnistrande vita. St Anton utlovade 40 cm snö på de lägre backarna och 150 på de högsta i förra veckan. I dag ligger de på 120 cm. Kitzbühel konstaterade 42 på de högst liggande nedfarterna. I helgen föll mer snö över de norra skidorterna vilket garanterar en fin skidhelg i jul.

Mer snö i Schweiz

För ett par veckor sedan föll upp till en och en halv meter snö över Schweiziska alperna vilket fick skidturisterna att jubla. Zermatt har nu upp till två meter snö i de högst belägna backarna och Verbier rapporterar 155 cm. Väderprognosen lovar mer snö innan jul.

För ett par veckor sedan drabbades de norra delarna av Italien av en snöstorm vilket garanterade mycket snö i backarna. De södra delarna fick klara sig med en mix av naturlig snö och snökanoner, rapporterar The Telegraph. Cervinia har över 2 meter snö i de högsta backarna och mer än hälften av sina liftar öppna. Courmayeur har 80 cm snö och över 70 procent av sina liftar igång.

Andorra som har seglat upp som en nygammal favorit hos oss svenskar har fått bra med snö i sina pister med hjälp av både naturlig snö och snökanoner. Runt 40 cm snö kan man räkna med just nu, men väderprognosen visar just nu inga större snöfall i landet.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Guide till 12 svenska skidbackar

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Resa | Skidresor

Jul

Laviner

MER OM RESA

Mixa beach och backe i Marbella

Nu öppnar skidorten helt utan liftar

Norska skidanläggningar storsatsar

Klimatsmart skidsemester – hit kan du åka med tåg

Guide till 12 svenska skidbackar

Populäraste skidorterna 2018 – hit vill vi resa i vinter!

Här är årets skidnyheter i fjällen

Fem nära dagsturer för skidsugna

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Så gör du en pompomgirlang

Här är årets kortaste dag – sedan går vi mot ljusare tider

Därför firar vi Lucia

Därför firar vi nyår

Så undviker du trafikkaoset i jul

Fynda billiga sista minuten-resor till nyår

SJ släpper 6000 extrabiljetter i jul

Här får du mest sol för pengarna i jul

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

10 magiskt vackra julgranar världen över

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

Biljetter snart slut när många letar julresa

Här är Stockholms bästa julmarknader

5 makalösa hotell som maxar julmyset

Supersug efter julresor i år