Skärgårdssemester - i sex knops fart

RESA

Enkelt fara till sjöss i hyrd båt

1 av 5 | Foto: Solnedgång sedd från Stora Kalholmen.

Man måste inte äga en båt för att semestra i skärgården.

För den som ändå vill till havs är alternativet att hyra.

Sjövana är ett måste. Men det är inte dyrare än en semesterstuga.

För den som vill ta sig runt längs våra kuster och i de större insjöarna utan att köpa egen båt för ett par hundratusen är hyrbåt ett bra alternativ.

Fördelarna är många: man slipper exempelvis vika större delen av vårens helger till båtvård och behöver inte ge sig ut i höstrusket för att ta upp båten inför vintern.

Bra med skepparexamen

Man behöver heller inte binda upp pengar och få dåligt samvete för att man inte utnyttjar båten tillräckligt ofta under sommaren. I stället kan man åka och hämta en färdigutrustad båt och sedan är det bara att packa in familjen och ge sig av.

Hyrbåtar går i stort sett att få tag i över hela landet, längs kusterna och i Vänern och Vättern och till och med på Göta Kanal. Men de flesta av båtarna finns i Stockholmsområdet och i Göteborg med omnejd, och det finns både segelbåtar och motorbåtar att hyra.

Några formella krav på förkunskaper finns som regel inte. Men uthyrarna rekommenderar att skepparen har förarbevis/skepparexamen eller motsvarande kunskaper. Och det är nödvändigt. Åtminstone om man vill kunna ta sig runt i skärgården obehindrat utan att stöta på grund. Dessutom kräver en del försäkringsbolag formell utbildning för att man ska få hyra båten.

Försäkring ingår

Försäkringen ingår i hyran och båten är helförsäkrad under tiden man hyr den.

Priset är inte högre än vad man får betala för att hyra en välutrustad semesterstuga med hyggligt läge. En segelbåt med fem kojer kostar mellan 8 000-9 000 kronor för en vecka under högsäsong. En snipa för fem kostar ungefär lika mycket. Vill man däremot ha en mera snabbgående motorbåt hamnar priset runt 13 000-15 000 för en vecka.

Dagbok/... efter 5 dygn har familjen fått nog

Peter Pettersson