President ber om ursäkt för ”världens sämsta flygplats”

Manilas bespottade internationella terminal 1.
Manilas bespottade internationella terminal 1.

Mitt i påskrusningen, under årets varmaste period, la luftkonditioneringen av.

Det fick Filippinernas president Benigno Aquino att offentligt be om ursäkt för förhållandena på Manilas internationella flygplats.

– Vi ber om er förlåtelse och förståelse, sa han i filippinsk tv.

President Benigno Aquino III.
President Benigno Aquino III.

Luftkonditionerings-fiaskot kom mitt i påskruschen i Sydostasiens enda katolska land. Samtidigt är april en av årets absolut hetaste månader, med temperaturer på runt 35 grader i Manila de senaste veckorna.

Enligt president Aquino så beror problemen på att delar av ventilationssystemet stängts av på grund av renoveringsarbeten. Reservdelar ska ha beställts redan i november – men leverans väntas tidigast i augusti.

Förutom presidentens tv-ursäkt så gick även landets transportminister ut och bad om ursäkt för flygplatsens dåliga skick.

Sämst i världen

Manilas flygplats hamnar ofta i botten på olika rankinglistor. Två i rad har Terminal 1 (som alla utländska bolag trafikerar) blivit framröstad som världens sämsta av resenärer på sajten The Guide to Sleeping in Airpots, skriver australiska The Advertiser.

Och när resesajten Frommers härområet sammanställde en lista över världens sämsta flygplatsterminaler hamnade Manila Terminal 1 på andra plats, endast Terminal 3 på JFK-flygplatsen i New York ansågs då sämre.

Klagomålen gäller allt från undermåliga faciliteter och långa kötider till oärliga taxichaufförer och otrevliga flygplatsanställda.

Ny termnial – men...

Terminal 1 byggdes 1981 men är i dag kraftigt underdimensionerad. Nya Terminal 3, som stod klar i början av 2000-talet, var tänkt som den nya internationella terminalen. Men långdragna rättegångstvister om vilka som skulla äga och driva terminalen gjorde att det splitternya bygget stod oanvänt i flera år.

När terminalen väl togs i drift var det först bara för inrikestrafik. Nu används den även till internationella flyg men bara av några filippinska bolag.

Det enda europeiska bolaget som flyger till Manila är KLM.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN