Spana efter norrsken – här är bästa platserna

Tipsen för hur du får en lyckad norrskensspaning

Av: 

Nina Kindbro

Norrsken

Färgsprakande, dansande norrsken som glider över himlen är en förtrollande syn. Här är tipsen som ger dig störst chans att få se det färgstarka skådespelet.

Det är inte bara i de norra delarna av landet du kan spana efter norrsken, med rätt förutsättningar sprids skenet över hela Sverige med ojämna mellanrum. Härom kvällen dansade norrskenet ända ner till Blekinge.

Norrsken heter egentligen polarsken och är ett ljusfenomen som uppstår när solvinden krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Främst förekommer polarsken runt jordens två magnetiska poler.

På norra halvklotet kallas polarsken för norrsken, aurora borealis på latin, och på södra halvklotet kallas det sydsken, aurora australis på latin. Benämningen sydsken används dock sällan och norrsken används ofta som en synonym till polarsken i allmänhet.

Norrskenssäsongen är igång.

Foto: Colurbox

ANNONS EXTERN LÄNK

Upplev norrsken i Abisko - här är bästa hotellen för resan

Booking.com

Men hur vet man när det är dags att ge sig ut och spana mot natthimlen? Är du med i Facebook är det enklast att gå med i gruppen Norrsken. Här tipsas det om var i landet det eventuellt kan förväntas bli norrsken. Här finns också mängder av bilder på norrsken från hela landet.

Med hjälp av olika appar kan du också hålla koll på norrskenet. Aurora Fcst och Aurora är två exempel där du kan se om hur troligt det är att det blir norrsken i ditt område och vilken plats i världen som för tillfället är bäst för norrskensspaning.

Så lyft blicken och håll tummarna för vinterns skådespel – norrskenssäsongen är här.

Aurora Sky Station i Abisko.

Foto: Peter Rosén

1. Abisko, Sverige

På berget Nuolja i Abisko finns Aurora sky station som öppnades 2007 just för att kunna beskåda himlaspelen. Lonely Planet har utsett Aurora Sky Station till världens bästa plats att uppleva norrsken på. Från oktober till slutet av mars kan man se norrsken mer eller mindre varje kväll.

2. Svalbard, Norge

Ju längre norrut, desto större chans att se norrsken. Längre upp än Svalbard är svårt att ta sig. Mellan november och februari är det bästa tiden för norrsken men glöm inte att polarnatten i sig är ett naturfenomen värt att uppleva, från mitten av november till slutet av januari är Svalbard helt utan dagsljus. Skymningsljuset gör det enklare att upptäcka himlafenomenen.

Bekväm norrskensspaning i Finland.

Foto: Kakslauttanen Arctic Resort

3. Kakslauttanen, Finland

Kakslauttanen Arctic Hotel ligger mitt ute i vildmarken i finska Lappland. Här snackar vi bekväm lyxspaning, checka in i en cool glasigloo och lägga dig i den varma, mjuka sängen för att spana efter norrskenet. Säsongen sträcker sig från slutet av augusti till slutet av april .

Flammande norrsken över Island.

Foto: Colourbox

4. Reykjavik, Island

Reykjavik är perfekt som utgångspunkt för norrskensspaning på Island. Här är aktiviteten hög från september till början av april.

5. Skottland

Skottland har en hel del platser med mörk himmel som ger bra förutsättningar för norrskensspaning, framförallt på öarna Orkney, Shetland och Hebriderna. Januari och februari är bästa tiden för ljusshowen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Öland: Så mycket udda bara du tar dig över bron

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrsken

Svalbard

Abisko

Reykjavik

Skottland

Sverige

Finland

MER OM RESA

Bästa tipsen för en lyckad norrskensspaning

Hit kan du åka för att få se sydsken

Örebro är Sveriges hetaste stad