Bali inför turistskatt

Pengarna ska användas till att städa bort sopor och plast.

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-01-23

Nu inför Bali en turistskatt för att minska den massiva påverkan på miljön.
Varje turist måste betala ca 90 kronor för att besöka nationen. Pengarna kommer att användas för att städa upp på stränder och i naturen.

Bali lider av massturism och inför en turistskatt för att få bukt med sopor och plast.
Bali lider av massturism och inför en turistskatt för att få bukt med sopor och plast.

Sex miljoner turister besöker Bali varje år. De vackra stränderna, de världsarvsskyddade risfälten och den spännande kulturen har gjort landet till ett eftertraktat resmål.

Majoriteten av besökarna kommer från Kina och Australien, men öriket är väldigt populärt även hos svenska resenärer. Turismindustrin står för drygt 80 procent av Balis ekonomi.

Stora mängder plast

Men de många semesterfirarna ställer till med problem för landet. Främst är det sopor och den enormt stora mängden plastförpackningar som turister lämnar efter sig som förstör miljön, både på land och i havet. I december 2018 infördes ett förbud mot engångsartiklar i plast, som till exempel plastmuggar och bestick. Inför 2019 vill man minska plasten i havet med 70 procent.

Man har ännu inte bestämt på vilket sätt skatten på ca 90 kronor ska betalas, men förslag har lagts fram om att ta ut den via flygbiljetter eller att den betalas över disk på flygplatserna när man lämnar landet.

Förbättra miljön

– Turisterna kommer att förstå varför vi inför skatten. De kommer betala med glädje eftersom pengarna kommer att användas för att stärka vår miljö och kultur, säger Balis guvernör Wayan Koster till The Independent.

Inhemska turister behöver inte betala skatten.

Bali är inte ensamma om att inför turistskatt för att stoppa massturismen som slår hårt mot många städer och länder. Japan införde nyligen en skatt som alla turister måste betala när de lämnar landet. Venedig, Dubrovnik, Barcelona och infört liknande skatter.

LÄS VIDARE