Välj rätt vecka - spara tusenlappar

RESA

Hitta billigaste veckan med RESA:s unika priskurva

Res bort under årets lågprisveckor och du får pengar över till annat. Med lite planering kan du spara tusenlappar. Aftonbladets unika priskurva hjälper dig att hitta bästa reseperioden under året.

Att svenskar reser när de har semester vet vi. Och att det i sin tur driver up priserna är också känt. Högst blir priset för veckorna då de flesta är lediga.

– De absolut populäraste perioderna för att resa är jul, nyår, påsk, sport och sommarlov. På första plats kommer kanske lite oväntat höstlovet som under de senaste åren kommit att bli svenskarnas stora favorit, säger Lisa Lenneman, informatör hos researrangören Ving.

Under skolloven och storhelger brukar priset på resorna stiga. Fjälltrippen eller badsemestern - regeln gäller undantagslöst så gott som alla resor.

Men det finns sätt att undvika de dyraste veckorna på året. Lösningen stavas planering.

För sista minuten-resor är perioden före och efter både sommar- och jullovet bästa tid att fynda. Under loven reser många utomlands och priserna skjuter i höjden. Just jullovsveckorna är de dyraste.

Fyndlägen

Lisa Lenneman menar att man har störst chans att komma billigt undan om man siktar in sig på någon av mellanperioderna innan de stora loven.

– Väljer man att resa i första halvan av december kan man komma undan med halva priset jämfört med om man reser i den andra. Ofta är det även billigt att åka till Kreta och Mallorca under april och maj, för att inte tala om i september/oktober. De är en av de bästa perioderna att vistas omkring Medelhavet, säger Lisa Lenneman.

Enligt Reseguiden.se stämmer prisbilden mycket bra:

- November och början av december är riktigt bra tid att fynda resor till solen. Exempelvis kan du få en resa till Thailand flera tusen kronor billigare i november jämfört med jullovsveckan då priserna går upp kraftigt, säger Anthony Blom på prisjämförelsetjänsten Reseguiden.se.

För den skidsugne gäller samma regel. Man bör allvarligt fundera på att boka sin resa i december eller januari före eller efter jullovet då priserna är som lägst. Vecka 9 - sportlovet - och påsklovet är dyra veckor. Däremot kan man hitta billiga snöresor i april och maj när skidsäsongen går mot sitt slut. Kristi himmelfärd kan vara fyndhelg för skidentusiasten. Prismässigt är vårens alla helger och lov minerade veckor - man bör se upp med vilken vecka man bokar.

Dyrare på sommarlovet

I maj brukar sommardestinationerna dyka upp. Tidiga resor till ännu slumrande soldestinationer kan vara riktigt billiga i väntan på sommalovet. Efter skolslutet stiger priskurvan brant.

- Vädret påverkar priset jättemycket. Om det regnar mitt i sommaren ökar efterfrågan på resor och då går priserna genast upp. Men om det är soligt och varmt här hemma i Sverige - ja, då finns det goda chanser till billiga solresor mitt i sommaren, säger Anthony Blom.

Allt fler svenskar reser bort under hösten. Många upptäcker fördelarna med att resa utanför de traditionella perioderna. Sydeuropa kan fortfarande vara varmt samtidigt som turismen avtar inför vintern. Och då kan priserna sjunka rena fyndnivån.

Höstresan kan bli dyr

Men se upp - det döljer sig en mina under de gula löven! Höstlovet.

Vecka 44 brukar innebära ledigt for skoleleverna. Då vill många barnfamiljer åka utomlands och det driver förstås upp priserna.

Vänta hellre några veckor. I slutet av november och i början av december kan du göra fynd bland restresorna till destinationer lite längre bort. Många arrangörer vill fylla flygen så gott det går och sänker därför priserna ordentligt.

Den som vill vara säker på att få en solresa till jullovet gör klokast i att boka tidigt. Redan mot slutet av sommaren kan vissa destinationer och hotell vara slutsålda.