Priskrig lockar turister över Atlanten

Nu är det billigt att flyga mellan USA och Europa.
Nu är det billigt att flyga mellan USA och Europa.

Räkna med fler amerikanska turister i Sverige i sommar.
Dollarn är stark mot kronan och priserna på flygbiljetter har inte varit så låga som nu sedan 2015.
Det lockar fler resenärer över Atlanten.

Det är resebokningssajten Kayaks analys av sökdata som visar att medianpriset på flyg från USA till Europa är lägre än vad det var för tre år sedan. Priset ligger på 700 dollar vilket är fem procent lägre än vad det var sommaren 2016. De flygdestinationer som har sjunkit mest i pris är Lissabon och Reykjavik, priserna är 13 respektive 23 procent billigare. Men även resor till Stockholm och övriga Skandinavien har sjunkit i pris.

Ökad konkurrens

Kayak's marknadschef David Solomito menar att de sjunkande priserna främst beror på ökad konkurrens. Många lågprisflyg har etablerat sig på linjer mellan Europa och USA och det har lett till att de större bolagen sänkt sina priser för att inte tappa resenärer till lågprisbolagen.

SAS använder sig då och då av kampanjpriser för att locka resenärer. De utmanas av lågprisbolagen, bland annat Norwegian som också flyger direkt mellan Sverige och USA. Med start den 10 december kommer SAS att erbjuda dagliga avgångar från Miami till Skandinavien – tre flighter i veckan till Köpenhamn, två till Stockholm och två till Oslo. Man kommer även att ha en flight i veckan från Washington D.C. till Skandinavien.

Priskrig

– Dagliga avgångar från Miami till Washington och förbättrade avgångar från LAX är resultatet av att SAS lyssnat till resenärernas önskemål och vi har anpassat oss till en marknad i förändring, säger Max Knagge, ansvarig för USA-marknaden på SAS till travelpulse.com.

Priskriget mellan lågpris- och större bolag gör såklart att det även blivit billigare att flyga åt andra hållet. Många flygbolag tävlar om kunderna med kampanjpriser och i dag kan man få tag i biljetter från Sverige till New York för några tusenlappar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln