Här har festen bara börjat

RESA

Efter elva år upptäcker jag fortfarande ön

C ypern är som en liten kontinent, brukar min cypriotiske vän säga. Och jag är böjd att hålla med honom. Fastän Cypern är en liten ö, ungefär som tre Gotland, kan man alltid få variation och omväxling.

Runt Ayia Napa är det slättland med röd jord. I trakten kring Larnaca är färgen snarare vit. Kullarna ser snötäckta ut när man kör på natten. Men när man närmar sig Paphos blir det genast grönare och mer kuperat.

Naturen i Troodosbergen är hisnande vacker med ståtliga cedrar och byar som klättrar längs bergssidorna. Huvudvägarna är i bra skick men kurviga med stup på ena sidan och berg på den andra.

Efter elva år här har jag fortfarande inte tröttnat. Nu är det dessutom lättare att ta sig till de olika delarna av Cypern, i dagarna ska de sista bitarna motorväg bli klara. Från Ayia Napa på östra sidan till Paphos på den västra tar det inte mer än två och en halv timme.

Det finns också mycket att se för alla smaker. Den romerska mosaiken i Paphos är bland de vackraste jag sett. En del är som akvareller.

Vinintresserade kan åka till Omodos eller andra byar i Troodosbergen och köpa vinet på plats. Personligen är jag väldigt förtjust i de torra, vita vinerna.

Den som vågar kan köra runt hörnet på den västra sidan av ön och komma till det lilla samhället Pyrgos där berget går nästan ända ned till det öppna havet. Det är det enda grekcypriotiska samhället som finns kvar på den norra sidan.

Men vid ockuperade Kokkina, när man kör dit, går vägen upp i bergen. Det är en påminnelse om den turkiska invasionen 1974 som fortfarande delar Cypern. Här råder som på många andra ställen på Cypern fotograferingsförbud.

På Cypern kan man aldrig glömma Cypernkonflikten. Men trots de olösta problemen har cyprioterna förmåga att njuta av livet. Maten tillhör deras glädjeämnen och precis som de åker jag ofta och äter någonstans.

När cyprioterna går ut äter de ofta meze bestående av en massa smårätter. Maten är aldrig starkt kryddad. Var inte rädd för att prova. Eller fråga. Cyprioterna är ofta både vänliga och hjälpsamma.

Huvudstaden Nicosia, där jag bor, har också mycket att erbjuda. Ikonmuseet vid ärkebiskopsämbetet är nästan ett måste för den konstintresserade. Den som föredrar att shoppa kan välja gågatorna i den gamla staden eller de lite exklusivare butikerna längs Makarios Avenue. När man tröttnar kan man slå sig ned på ett av de många utekaféerna.

Det enda jag inte tycker om är trafiken. Jag litar inte på någon när jag kör.

Snabbfakta

På Cypern varar sommaren längst i hela Medelhavet. Ända in i november kan du sola och bada längs de många stränderna. Men vill du ha maximalt röj åk nu. I augusti är tempot som högst på charterorterna Larnaca, Fig Tree bay och inte minst Aiya Napa.

Eva Boss ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM