Allt du behöver veta inför Way out west

Av: 

Karin Holmberg

Jennifer Berg Eidebo

Way out west har i år arrangerats i 12 år.
Way out west har i år arrangerats i 12 år.

Way out west

Slottsskogen i Göteborg kommer snart att fyllas med festivalare och musikentusiaster från hela landet för att se artister som Arctic monkeys, Patti Smith och Kendrick Lamar. Det har blivit dags för Way out west.

För tolfte året i rad arrangeras festivalen Way out west i Slottsskogen i göteborg. I tre dagar, 9 till 11 augusti, kan besökarna lyssna på musik, se film, äta vegetariskt och dansa natten lång. Här är allt du behöver veta inför helgens festival.

Började 2007

Festivalen arrangerades för första gången sommaren 2007 och grundades av Ola Broquist och Patrick Fredriksson som även är grundare till bokningsbolaget Luger. Redan första året hade man en stor uppställning av välkända artister och intresset för festivalen har bara ökat under åren. 2012 utökades festivalen från två till tre dagar och man slog samtidigt publikrekord med 27 000 besökare i Slottsskogen.

Festivalen i staden

Way out west arrangeras främst i parken Slottsskogen som ligger centralt i Göteborg. Besökarna kan ta sig till festivalen med spårvagn, buss eller kort och gott genom att promenera. Om du reser långa vägar för att uppleva festivalen är tåg att rekommendera, men det går även att resa med buss eller flyg såklart. Den som vill bila till Göteborg får dock inte parkera precis vid Way out west, dessa parkeringsplatser är till för besökare med funktionsnedsättningar.

Ingen camping

Denna stadsfestival skiljer sig från andra festivaler på flera sätt, bland annat då det inte finns något campingområde i anslutning till festivalen. Och planerar du att slå upp ditt tält i parken så får du nog tänka om, det är nämligen förbjudet. Så har du inte turen att vara göteborgare får du ta in på hotell, hyra en lägenhet eller bo på någon av de campingar som finns i Göteborg. Centralt ligger campingplatsen Lisebergsbyn, och vid havet finns Lisebergs camping Askim strand. Tänk på att boka boendet i tid - festivalen är väldigt populär.

Spelningar ute och inne

Artister som Arctic monkeys, Patti Smith, Iggy Pop, Kendrick Lamar, Lilly Allen, Oskar Linnros, Lykke Li, Fleet Foxes och Susanne Sundfør ska ha konserter under festivalens tre dagar. Vissa av spelningarna arrangeras på någon av de fem utomhusscener på festivalområdet men andra hålls i lite mer speciella miljöer. Stay out west är festivalens klubbprogram som öppnar när festivalområdet stänger. I klubbar runt om i Göteborg anordnas spelningar och den häftigaste lokalen är kanske Annedalskyrkan där bland annat Anna Ternheim ska spela. Klubbspelningarna ingår i biljettpriset, men alla förutom Annedalskyrkan har 18-årsgräns till skillnad från festivalområdet som har 13-årsgräns

Patti Smith är en av artisterna som ska uppträda under Way out west.

Filmfokus på festivalen

Musiken dominerar under Way out west, men det är inte uteslutande en musikfestival. Sedan 2011 visas även mycket film under festivalen och besökarna kan se filmerna både i Slottsskogen och på biografer. Det finns bland annat en utomhusbio där med än tusen personer kan se film på tillsammans. Under lördagen sker även premiärvisningar av två serier, Vår tid är nu och Springfloden II. Vår tid är nu blev en riktig succé när den första säsongen visades på SVT Play och andra säsongens första avsnitt visas på utebion Höjden i Slotsskogen. Skådespelare från både Vår tid är nu och Springfloden II kommer närvara under visningarna.

Uteslutande köttfritt

På Way out west serveras inget kött alls. 2012 var första året då festivalen var uteslutande vegetariskt, och så har det fortsatt. Men ingen behöver gå hungrig för det, tvärt om finns det stora serveringsutrymmen och flera restauranger på området, där det även finns mycket veganskt och ekologiskt. Så lämna picknicken hemma, du får ändå inta ta med egen mat in på området.

(O)jämställd musikbransch

Way out west är en del av projektet Keychange tillsammans med organisationer och festivaler i sju länder. Projektet kämpar för att öka jämställdheten i musikbranschen, där kvinnor är underrepresenterade. I Sverige är det mindre än 20 procent av alla kompositörer och låtskrivare som är kvinnor. 10 procent av festivalernas huvudakter är kvinnor och endast 22 procent av de på scen är kvinnor. Keychange innebär bland annat att artister och andra kommer att delta i paneldebatter och workshops under festivalen.

Passa på att uppleva Göteborg

Varför inte passa på att upptäcka Göteborg samtidigt som du besöker Way out West. Ta en tur till ett museum som Universeum, gå på den anrika Nöjesparken Liseberg, eller varför inte bara ta en promenad på avenyn.

Det är ofta proppat med människor framför scenerna under festivalen.

Bra att tänka på:

Ska du besöka festivalen för första gången finns det några saker som kan vara bra att känna till:

  • Du kan köpa biljetter till en dag eller till hela festivalen
  • Du får inte ta in egen mat, stolar, selfiesticks, skrymmande saker eller paraplyn på området.
  • Djur är inte välkomna på festivalen.
  • Du får endast ta in petflaskor utan kork in på området( för att fylla med vatten) Alkohol eller annan dryck får inte tas med.
  • Festivalen har en åldersgräns på 13 år. För att komma in på ölserveringen krävs det att du fyllt 18 år.
  • Sedan 2012 är festivalen helt vegetarisk och från 2015 valde man även att plocka bort mjölk från festivalens serveringar. Så om du gillar kött bör du äta innan du tar dig in på området.
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Way out west

LÄS VIDARE

Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Way out west

Slottsskogen

Göteborg

Patti Smith

Kendrick Lamar

Susanne Sundfør

Anna Ternheim

MER OM RESA

10 tips inför Roskildefestivalen

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Liseberg och Läckö slott väntar

Beskedet: Då öppnar Valkyria

Här är höstens nya flygrutter

Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna tips

Gröna Lund eller Liseberg – vi utser Sveriges nöjesparkskung

Furuvik vs. Parken Zoo – vilken nöjespark är bäst?

Här är de billigaste resorna just nu

Sista minuten till midsommarafton - här är bästa priserna

Titanic lägger till i Göteborg

57 härliga svenska barntips på höstlövet

Bästa halloweenfirandet i svenska nöjesparker

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

Ny flyglinje mellan Sverige och Lyon

Stockholm favorit bland sportlovsresenärer

Göteborg på topplista över smarta städer

Nöjesparken söker modiga maratonåkare

Här är årets nyheter i Nöjesparkerna

7 härliga pensionat för en minisemester

Nya flygrutter till Europa i sommar

Båtluffa på Västkusten i sommar

8 miniutflykter som lyser upp i novembermörkret

Målet: Bli världens bästa stad när det regnar