Vilken årstid är den bästa att åka till Nordkap?

RESA

Jag funderar på att åka motorcykel från södra Sverige upp till Nordkap, och sedan ner genom Norge och kanske passera Lofoten på vägen. Undrar dock om slutet på juni/början på juli är bra tid eller om det då fortfarande är för kallt?

Jag har hört att det är svindyrt i Norge, gäller det bensin också?

Sasha

Vilken spännande resa du har på gång! I norra Norge blir det inte särskilt varmt på sommaren, men juni-augusti är ändå den bästa tiden. Tack vare golfströmmen har Nordnorge ett relativt milt klimat.

I juli-augusti är dagstemperaturen i snitt 12 grader på Lofoten, medan maj och juni har minst nederbörd. I Narvik varierar temperaturen mellan 7 och 14 grader i juni och 11 och 18 i juli. Vädret kan dock skifta snabbt, så var beredd med varma kläder. Tänk också på att det är minst mygg i augusti"

Enligt Aftonbladets kulturchef Håkan Jaensson, som åkt via Haparanda upp till Nordkap, finns det gott om mackar, hotell och campingplatser längs den vägen. Han rekommenderar dock inte att tälta, det är ofta kallt och regnigt.

När det gäller bensinen är den något dyrare än i Sverige. Dessutom är det några avgifter man måste betala för att komma till Nordkap, dels en tunnelavgift och en avgift för att komma ut till själva kapet.

Vill du veta mer, kolla på:

Swww.lofoten-tourist.no

Swww.northcape.no

Lisa Jannerling, journalist på Resa