”Tjuvarna tog allt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter frukosten hittade de hotelldörren uppbruten – allt av värde var borta

1 av 2 | Foto: pernilla Wahlman
Rånad. ”Mesta av allt grämer jag mig över de försvunna bilderna”, säger Monica Olofsson, som blev av med alla värdesaker efter ett inbrott på hotellrummet.

Långhelgen i London slutade i en mardrömsupplevelse.

Monica Olofsson, hennes sambo och sonen Albin drabbades av inbrott på hotellrummet.

– Tjuven försvann med alla våra värdesaker, även presenterna som vi köpt till våra tre barn som stannat hemma, säger Monica.

I maj 2001 flög Monica Olofsson, dåvarande sambon och sonen Albin, som då var sex månader, med Ryanair från Västerås till Stansted.

– När vi kom fram och hämtade vårt bagage saknades barnvagnen. Efter två timmars väntan och en skriftlig anmälan fick vi ta tåget in till London med Albin i famnen, säger Monica.

De checkade in på hotell Barkston Garden.

– Dagen därpå letade vi oss fram till en affär och köpte en ny barnvagn. Dessutom handlade vi presenter till våra tre barn som inte var med på resan, berättar Monica.

När de återvände till hotellet stod den saknade barnvagnen inplastad och levererad från flygplatsen till receptionen.

– En glad överraskning, även om vi plötsligt måste förvara två barnvagnar i det ganska trånga rummet.

Men det var inte resans enda överraskning. På den tredje dagen i London åt familjen tidig frukost. Efter frukosten gick Monica Olofsson upp på rummet och möttes av ? en uppbruten rumsdörr. Resväskorna var genomsökta. Kläder låg i en enda röra. Smycken, plånböcker och en lånad videokamera var borta.

– Jag kände chock och förtvivlan. Sedan blev jag heligt förbannad, säger Monica.

– Tjuven hade också tagit en ryggsäck för att få med sig stöldgodset.

Hotellpersonalen kontaktade polisen som snabbt var på plats.

– Vi fick ett nytt rum, men hela resan kändes förstörd. Jag började anklaga mig själv för att vi hade förvarat värdesakerna på rummet. Mest av allt grämde jag mig över att alla bilder vi tagit med videokameran var försvunna. Dessutom hade vi lånat kameran av vänner, säger Monica.

Efter hemkomsten blev de väl bemötta av försäkringsbolaget.

– Vi fick ersättning för det mesta vi hade blivit av med, men jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på vad vi råkade ut för, säger Monica Olofsson.

Men det har inte stoppat dig från att göra fler utlandsresor?

– Nej, jag tycker verkligen om att resa. Men jag har blivit observant och misstänksam, kanske i överkant. Och så är jag noga med att låsa dörrar och regla fönster ordentligt. Och att alltid använda säkerhetsboxar på hotellen där jag bor.

Så undviker du tjuven

Peter Enell är chef vid stöldgruppen hos Klarapolisen i Stockholm. Här är hans råd:

Peter Enell.
Foto: Börje Thuresson
Peter Enell.

Sture Olsson

Publicerad: