Det hemliga flygvärdinnespråket

1 av 2 | Foto: colourbox
Flygvärdinna.
RESA

Cross check and report, jumpseat och deadhead.
Har du alltid undrat vad flygvärdinnornas kodspråk egentligen betyder?
Här är översättningen på kabinpersonalens uttryck.

Du som flyger ibland vet att flygvärdinnorna ofta ropar ut saker i högtalarna som man inte har en aning om vad de betyder. Alla flygbolag har sina egna rutiner för vad som annonseras ut men BBC har översatt några av kabinpersonalens vanligaste uttryck.

  • Arm doors, cross-check and report.

När alla passagerare är på plats är det dags för flygvärdinnorna att armera dörrarna. Det innebär att de fäster rutschkanan i flygplansdörren så att den blåses upp när dörren öppnas vid en eventuell nödlandning.

För att inte riskera att en tekniker eller någon annan försöker öppna dörren när dörren är armerad fästs ett orange band över det lilla fönstret på flygplansdörren. Sedan kontrollerar kabinpersonalen varandra för att se till rutinen har utförts ordentligt.

  • Jump seat

Kabinpersonalens platser under start, landning och vid turbulens. Sitsen kan fällas upp och ner och säkerhetsbältet är ett fempunktsbälte.

  • Extender

En extra voluminös passagerare som behöver ett så kallat ”extension-belt” för att förlänga säkerhetsbältet. Bonus: Det är faktiskt samma bälte som används när spädbarn sitter i knät på sina föräldrar under resan. Då spänns det dock fast på ett annat sätt.

  • Demo

Kabinpersonalens säkerhetsgenomgång där de visar hur masken ska träs över näsa och mun, hur flytvästen fungerar och var nödutgångarna ligger brukar kallas för demonstration, eller kort och gott - demo.

  • Deadhead

Kabinpersonal eller piloter som är i tjänst men som flyger som passagerare. Detta sker vanligtvis när flygpersonalen är på väg till en annan flight de ska jobba på eller är på väg hem från en.

  • Runners

Passagerare som skyndar till flighten från en försenad anslutning. Ibland kan du höra ”we are waiting for runners” - troligtvis springer passagerarna för att hinna med planet.

ARTIKELN HANDLAR OM