Lyx & loppis

RESA

Hög tid att fynda i Budapest

Foto: En av många parfymbutikerna längs affärsstråket Vaci utca.

Fina gatan, flotta galleristråket –

eller loppisfynd bland prylar du

knappt trodde fanns.

Det är nu du ska skynda att fynda i Budapest.

Snart är det för sent.

Prisbilden i Ungern förändras snabbt. Snart är märkeskläder, möbler och inredningsprylar lika dyra som i Sverige.

De traditionella marknadsplatserna och den gigantiska ”loppisen” Ecseri hotas av andra skäl – ungrarna tycks föredra att shoppa i skinande blanka gallerior.

En tidig förmiddag kan jag inte motstå frestelsen efter att ha läst om Ecseri. Den kallas för ”alla loppmarknaders loppmarknader” i Ungern. Med tunnelbana tar jag mig till stationen Ecseri och vidare med buss 54 till gångbron över motorvägen M5/E75.

Det är gratis att gå in. Ett hav av både antikviteter och rena skräpet breder ut sig. Morgonen är tidig och jag slipper den stora trängseln som uppstår senare. Kliver över klockor och porslin, möbler, lampor, kopparkittlar och kläder.

– Titta här, dom här har du användning för! ropar Aranka Lakatos och lockar in mig i skuggan under markisen där hon står.

Aranka håller upp ett par emaljerade mjölkkrukor. De kan bli mina för knappt 100 kronor.

– Jaså, inte? Ett munspel? En sifon? De här porslinstallrikarna, kanske?

Aranka Lakatos tycks sälja allt.

– Men det är ingen fart på affärerna. Nuförtiden drar sig alla shoppingturister till de stora, flotta galleriorna inne i Budapest, klagar Aranka Lakatos som har sålt sina prylar här i 20 år.

De flesta av marknadsstånden finns under tak, längs ”korridorer” som är överbelamrade med skräp från den sovjetiska eran; leksaker, linnedukar, radioapparater, mattor, dockor och det alltid närvarande porslinet från fabrikerna Herend och Zsolnay.

Kring ett stånd med leksaker står en grupp vuxna och barn och tittar längtansfullt på en gigantisk samling teddybjörnar i alla möjliga storlekar och skick. Nu ser jag för första gången att någon verkligen köper något på detta gigantiska varulager.

För att riktigt fånga kontrasten i både atmosfär och utbud tar jag mig in till Budapest stadskärna igen. Målet är givet: Falk Miksa. Det här är fiiina gatan. Här trängs antikvitetsaffärerna på en sträcka från Szt. Istvan boulevard till parlamentsbyggnaden. Här är det dyrt, dyrt, trendigt och snobbigt. Ungrarna har förstått att ta bra betalt för den möbeldesign och målarkonst som har funnits här i århundraden – och nu efterfrågas av en köpstark kundkrets både hemma och i utlandet.

På Falk Miksa blir det bara fönster-shopping.

I stället bär det av till ställen i Budapest där du förr eller senare hamnar – var sig du vill eller inte.

Det första är saluhallen, Nagyvasarcsarnok, med adress Vamhaz korut 1–3. En explosion av färger och dofter. Gåslever och salamikorvar trängs med vinflaskor och berg av paprikor. Det är nästan omöjligt att komma ut härifrån tomhänt.

Utanför stora entrén börjar gågatan Vaci utca. Där hamnar också alla flanörer. Den här gågatan erbjuder allt från kaféer och barer till exklusiva modebutiker och varor från alla de stora märkesgiganterna, inklusive H & M och Zara.

Vik in på tvärgatorna från Vaci utca och upptäck ännu fler sko-, mode- och vinbutiker. Nu märker du tydligast hur Budapest har genomgått sin förvandling från en grå betongklump till en vacker, upprustad storstad med ett enorm utbud av nöjen, kultur och shopping.

Läs också:

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM