Ta bussen till Kroatiens bästa strand

RESA

Den kroatiska arkipelagen är 50 mil lång med över 1 100 öar

För 100 år sedan var Opatija en lekplats för kungar och kejsare - en av Europas

hetaste turistorter. Tre krig, fyra nationer och 50 års kommunism senare, är den

gamla kurorten fortfarande förvånansvärt glamorös. I sommar tar svenska bussturister in på de anrika hotellen utefter huvudstråket Marsala Tita.

Opatijarivieran är nu ett mekka för budgetresenärer. För nordbor är det samma avstånd hit som till den norditalienska Rivieran, men här i Kroatien är det mycket renare, mycket vackrare och billigare.

Dalen är ett växthus

Nu som då spatserar folk fram och tillbaka på strandpromenaden Lungomare. Eller sitter på hotellbalkongerna och njuter den blå vyn av Kvarnerbukten.

Den kroatiska arkipelagen är 50 mil lång med över 1 100 öar. Den börjar i Opatija, med öarna Krk och Cres, och slutar först utanför Dubrovnik i söder.

Berget Ucka i bakgrunden gör dalen vid Opatija till ett växthus. Det blir aldrig riktigt kallt och luften är fuktmättad och ren. Här finns också Medelhavets bästa vatten, det ser lyckosamma havsströmmar till.

Opatija var en exotisk utpost i det ungersk-österrikiska imperiet där

Wiensocieteten byggde villor och anlade exotiska skrytträdgårdar. Allt kollapsade när en student i Sarajevo, Gavrilo Princip, sköt ner ärkehertigen Franz Ferdinand och rullade i gång det första världskriget.

I dag kan en 70-åring i Opatija ha bott i tre nationer utan att ha flyttat en meter.

För unga kustkroater är nutida Opatija den coolaste nöjesmetropolen på hela den nordliga delen av den kroatiska kusten. Staden går också mot än bättre tider, Kvarneregionen har flest turister i Kroatien.

Kriget slog ut all flygcharter så nästan alla turister kommer numera med buss eller med egen bil. På Ölvemarks, en av de svenska bussarrangörerna, var det redan i april så gott som fullbokat för sommaren.

Unna dig lyx på plats

Prisnivån gör att svenska turister kan unna sig lite extra lyx. I Opatija som har fina spa-traditioner kostar exempelvis en helkroppsmassage omkring 200 kronor. Och på stjärnfrisören Davor Permans salong, där tennisesset Goran Ivanisevics ex, toppmodellen Tanja Dragovic, fixar sitt hår, kan du klippa dig för runt 90 kronor.

Framför allt är Opatija som gjort för att man ska sitta på kafé och sakta smutta på en cappuccino. Kanske fundera över om det var på Kvarner Hotell eller på Café Imperial, som James Joyce brukade ta sitt morgonkaffe. Meningarna går i sär. Men kaffet är fortfarande gott på bägge ställena.

Carina Olsson