Fiske för nybörjare

I Torvsjön i Västerbotten blir kvinnor torsk på att knyta fluga

Här lärs den rätta kastknycken ut och flugor skärskådas.

Det är nybörjarkurs i flugfiske - just den här kvällen bara med kvinnor.

Solen lyser över Torvsjö kvarnar i Västerbottens inland mellan Åsele och Vilhelmina.

Myggen är mindre envetna än vanligt den här kvällen, då ett glatt gäng damer har samlats för att lära sig flugfiska. Ove Edvardsen, lärare från Åsele, är instruktör.

- Dubbel ögleknut, fukta och dra åt, säger Ove.

Fixar öglorna

De fyra damerna kämpar med den tunna linan. Två öglor blir en, ibland tre. Men efter en stunds pyssel och pillande är öglorna klara.

- Vi kommer hit varje sommar. Min man älskar att fiska. Själv brukar jag meta, säger Gunbritt Lindberg från Sundsvall som prövar flugfiske för första gången.

I dammen är öring inplanterad. En fiskfångst är slutmålet men först ska deltagarna lära sig kastteknik. På gräsmattan nedanför Erik Johans café radar damerna upp sig.

- Med rätt teknik och det rätta knycket får ni ut linan, säger Ove och går runt och rättar till armar som vevar lite hit och dit.

Övning ger färdighet

Linorna hamnar inte riktigt där de ska och glada fniss hörs. Men efter en halvtimme har de flesta fått ordning på kasten.

För instruktören Ove Edvardsen är flugfisket en passion. Att knyta flugor, vänta på att fisken ska hugga och att kunna slappna av är något Ove vill förmedla till fler.

Sommarkurser

- Under sommaren har vi nybörjarkurser i flugfiske varje onsdagskväll. För alla, oavsett ålder och kön. Extra kul är det att tjejer börjar visa intresse, säger Ove och plockar fram flugorna som ska sättas på öglan.

Flugor i regnbågens alla färger och storlekar får genast deltagarna att fundera. Är det bättre med större eller mindre för att få napp?

Ska likna insekter

Petra Larsson från Åsele väljer ut en torrfluga. Den ska ligga på ytan och imitera insekter som rör sig på vattenytan.

- Jag är en naturmänniska. För mig är fiske ett tidsfördriv. En god matsäck och fiske är något av det bästa jag vet, säger Petra.

Ove förklarar skillnaden mellan de olika flugorna och deltagarna går mot dammen för att göra de första riktiga kasten.

- Det är fridfullt och fascinerande här i Torvsjön, säger Ulrica Carlsson från Sundsvall, som sedan barnsben tillbringat både sommar- och vinterveckor i Torvsjön tillsammans med familjen. I kväll har hon yngste sonen med sig, väl skyddad med myggnät kring barnvagnen.

Det kastas med linan och deltagarna blir säkrare och säkrare.

Någon fisk blir det inte den här kvällen.

Men sommaren är lång och öringen finns kvar.

Flugfiske i Torvsjön

Katarina Arvidson

Publisert:

Ämnen i artikeln