”Här är så härligt lugnt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Katarina och Håkan berättar om sitt älskade Koh Lanta

1 av 2
I skärgården kring Koh Lanta finns massor av finfina öar att upptäcka. Bilden är från Koh Ngai.

För tre år sedan kom Katarina och Håkan Bäckström till Koh Lantas övärld för första gången.

De blev genast stormförälskade i miniöarna och nu bor de där delar av året.

Här är Katarinas berättelse.

Katarina och Håkan Bäckström älskar öarna runt Koh Lanta. Koh Bu Bu är deras favorit.
Katarina och Håkan Bäckström älskar öarna runt Koh Lanta. Koh Bu Bu är deras favorit.

Jag och min familj reste till Bu Bu och Talabeng för första gången 2006. Det är två fantastiska öar som inte många turister hittar; små öplättar som ligger precis utanför Koh Lantas ostkust.

Mitt första intryck var att Bu Bu var en riktigt härlig pärla, bara en kvarts båtresa från Koh Lanta. Det var så lugnt och harmoniskt där på ön och så härligt med bara en enda enkel restaurang som serverade god thaimat.

Att besöka grannön Talabeng var ännu mer magiskt. Vi var helt ensamma där och badade en lång stund i turkost vatten och simmade in i en grotta som finns där. Den kan man även besöka under lågsäsongen (maj till oktober) eftersom den ligger på ostkusten och inte når öppna havet, som kan vara stormigt när det blåser.

Talabeng är en stor kalkstensklippa som sträcker sig upp ur havet, den är ganska lik paradisiska Phi Phi Ley.

Håll utkik efter små apor som klättrar upp för bergsväggarna, det brukar alltid roa barnen. Nu har jag och min familj varit på öarna fem gånger och vi återvänder gärna. Både Bu Bu och Talabeng är så lugna och oexploaterade. Det är lätt att ta sig dit från Koh Lanta, resan med longtailbåt tar bara tio minuter.

Man hyr en longtailbåt med förare från Lanta Old Town på ostkusten och för en billig penning stannar båtföraren med en hela dagen om man vill.

Att besöka öarna är en perfekt dagsutflykt om man vill se något annat än Koh Lanta. Här är det enklare, lugnare, färre hotell och restauranger. På Bu Bu finns det bara en enda enkel anläggning med några bungalows och restaurang.

När vänner besöker Koh Lanta rekommenderar jag dem alltid att ta en tur ut till Bu Bu. Ta en longtailbåt ut på förmiddagen, innan det blivit så varmt och innan så många människor har hunnit komma dit.

Beställ en läskande fruktshake i restaurangen och njut av den vackra stranden. Ta sedan en promenad runt ön. Det gjorde jag och maken tillsammans med svärmor och svärfar ett år. Spännande! Men ha bra skor på fötterna – vi gick runt i flip flops och det är inte att rekommendera.

Senast jag besökte Bu Bu kom det ganska många longtailbåtar med turister till Bu Bu kring lunchtid.

Kanske ska man undvika att besöka ön just kring lunch om man söker total avskildhet.

Ladda ner resguide till Koh Lanta!

Berättat för: Caroline Engvall

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN