Sol + plugg = SANT

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu öppnar fler svenska semesterskolor i världen

Läsning vid Röda havet. Eleverna Samuel Prager, Lin Funk, Gabriel Prager och Engla Hammar går i semesterskolan.
Läsning vid Röda havet. Eleverna Samuel Prager, Lin Funk, Gabriel Prager och Engla Hammar går i semesterskolan.

Räkna kamelpucklar, snorkla på biologin och så en historielektion bland pyramiderna.

Allt fler semesterskolor öppnar på populära resmål runt om i världen.

Senast: Vid Röda havet i Egypten.

Foto: NIKLAS FUNK
Lärarna Josefin Prager Hedfors, Claes Hammar, Veronica Hammar och Luisa Ortega Cruz.

- Det känns jätteroligt och eleverna blir bättre på engelska, får ta del av en annan kultur och har gymnastiklektion på stranden, säger Claes Hammar, lärare och vd för nystartade svenska skolan i El Gouna i Egypten.

"Thaimout" - nytt utryck

Att ta långsemester på varmare breddgrader är populärt. Vissa tar föräldraledigt och en del tillbringar tjänstledigheten några månader i solen. Thailandsentusiaster har till och med myntat uttrycket att ta en "thaimout". Nu märks trenden på semesterskolorna.

I januari öppnade en svensk skola i Kerala i Indien och sedan 2006 har svenska elever kunnat studera på Koh Lanta i Thailand. Nu tillkommer ännu en.

Claes Hammar och hans fru Veronica fick idén om att starta skola efter att själva låtit sina döttrar gå på semesterskolan på Koh Lanta.

- Vi hade varit i El Gouna flera gånger och hälsat på min kusin och efter att ha undersökt möjligheterna bestämde vi oss för att öppna en semesterskola här, säger Claes Hammar och berättar att det för första gången på 14 år regnat i El Gouna.

Får inte ge betyg

Egypten är ett bra alternativ för den som vill ha närmare hem, dessutom blir vistelsen billigare i Egypten än i Thailand.

Invigningen av skolan i El Gouna var planerad till just i dag, men familjen Hammar har tjuvstartat undervisningen i sitt hem.

- Nu går nio elever i klassen. När lokalerna är klara räknar vi med tre klasser, säger Claes Hammar.

De svenska semesterskolorna ska inte blandas ihop med svenska utlandsskolor. Semesterskolorna drivs i privat regi och finansieras av elevavgifter och de har inte behörighet att ge betyg.

Barnen är skrivna i skolan i Sverige och från ordinarie lärare får de med sig individuella studieplaner och skolmaterial.

Egypten-temat i fokus

Makarna Hammar ser många fördelar med semesterskolan. Eleverna studerar i små grupper och Egypten-temat är i centrum.

- Man kan ta en utflykt till Hurghada, uppleva myllret och komma tillbaka till trygga El Gouna. Våra barn går själva ner till hamnen och köper glass, säger Claes Hammar.

Publicerad: