Tumult på Ryanairs presskonferens

avJohan Söderlund

Ryanairs VD anklagas för att ha attackerat journalist

Ryanairchefen hade kommit till Norge för att presentera nya flyglinjer.

Men gårdagens presskonferens fick en oväntad vändning.

Ryanair-chefen Michael O'Leary.

Ryanairs chef Michael O'Leary har de senaste veckorna varit pressad av 22 norska fackförbund. De har uppmanat norrmännen att bojkotta Ryanair på grund av flygbolagets förbud för de egna anställda att organisera sig fackligt.

När frågan kom upp på en presskonferens i Oslo under tisdagen så tappade O'Leary fattningen skriver vg.no.

En av journalisterna visade upp ett anställningskontrakt från en av flygbolagets piloter inför Ryanairchefen, varpå O'Leary ryckte pappret ur handen på journalisten.

Försökte läsa dokumentet

– Dagsrevyens reporter visade upp ett anställningskontrakt som han ville att han (O'Leary) skulle kommentera. Hon försökte visa en sida som inte visade namnet på anställningskontraktets ägare. O'Leary ryckte kontraktet ur handen på henne i ett försök att titta närmare på det, säger Lars Håkon Pedersen från NRK, en av journalisterna som bevittnade tumultet.

Men journalisten ryckte tillbaka dokumentet, sannolikt innan O'Leary hann börja läsa i det, skriver NRK.

"Vi är inget strafflälger i Sibirien"

Ryanairchefen har uttalat sig i norska NTB och avvisat anklagelserna om att man förbjuder sina anställda att organisera sig fackligt. På presskonferensen försökte O'Leary betona nivån av rättvisa i flygbolagets anställningsvillkor med orden.

– Vi är inget straffläger i Sibirien, och det är frivilligt att arbeta här.

Uteblivna betalningar

Förutom konflikten om huruvida de anställda får organisera sig eller inte så är Ryanair kritiserat för systemet att reglera flygpersonalens lön beroende på hur mycket mat, lotter och taxfree de säljer under flygningen. I det fall flyget ställs in så blir det således inga pengar.

– Självklart är det så. Men då ersätter vi bara med en annan avgång, så att de kan tjäna pengar på den, säger O'Leary till norska NTB.

Ryanair slår ifrån sig kritiken

Ryanair meddelar genom sin kommunikationschef Stephen McNamara sin syn på omständigheterna under presskonferensen.

– Det förekom inget handgemäng mellan journalisten och Michael O'Leary, säger Stephen McNamara.

– Michael O'Leary ryckte inte kontraktet ur handen på journalisten, tillägger han.

McNamara förtydligar också att kontraktet journalisten visade upp var ett "sex månaders träningskontrakt från 2007". Inte ett aktuellt heltidskontrakt.

– All Ryanairpersonal har rätt att vara med i facket om de vill - den rätten är skyddad enligt irländsk lag, säger Stephen McNamara.

Stormigt kring Ryanair

En ytterligare omständighet som retat upp de norska journalisterna är att den tumultartade presskonferensen i Oslo började med att O'leary kom 45 minuter för sent - med sitt eget flygbolag. Det blev en repris på fadäsen från i fjol, då han var en hel timme försenad till en presskonferens på Rygge flygplats.

Gårdagens incident och den dåliga vanan att sätta sena ankomster i system har nu retat upp norska journalister.

Ryanair och O'Leary har haft en tung dag i norsk media i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM