Kryssnings-boom

Av: 

Anders Hedberg

Kryssningar

Över 30 nya fartyg på världens hav inom några år

Eurodam Holland-America Lines nya fartyg Eurodam är ett av de lyxigare kryssningsfartygen.

Eurodam Holland-America Lines nya fartyg Eurodam är ett av de lyxigare kryssningsfartygen.

Kyrssningsfartygen blir altt större, lyxigare – och fler.

Bara de närmaste åren kommer ett 30-tal helt nybyggda fartyg att sjösättas.

Nu på tisdag, den 1 juli, är det stor fest i holländska Rotterdam, när drottning Beatrix döper Holland-America Lines nya fartyg Eurodam. En skapelse på elva våningar och 85 000 ton lyx, vilket är avsevärt mycket mindre än Royal Caribbeans rekordstora nybygge Oasis of the Seas, 220 000 ton och 16 våningar.

Carnival, MSC och Celebrity är andra rederier som har sina största nybyggen någonsin på gång.

Segelfartyg också

Men allt som byggs är inte i kolossalformat. Exklusiva rederiet Sea Cloud Cruises bygger exempelvis ett nytt tremastat segelfartyg som får 136 bäddar ombord.

En stark trend bland rederierna är att de försöker hitta sina egna nischer för att sticka ut. Disney finns numera också till sjöss i form av Disney Cruise Line, som har sina två första nybyggen på gång.

Royal Caribbean satsar på spektakulära fartyg med många aktiviteter medan Norwegian Cruise Line inriktar sig på matglada resenärer, med ovanligt många restauranger ombord.

Men om jag vill ha en gammaldags kryssning, med mycket mässing och trä och diskret uppassning – vad väljer jag då?

– Cunard är mest åt det hållet. Åk till exempel med Queen Mary 2 från Southampton till New York. Eller med något av Holland Americas fartyg i Karibien, säger David Malmberg, försäljnings- och marknadschef på nystartade svenska kryssningsspecialisten Wonder Cruises.

Karibien hetast

Just Karibien är den del av världen som flest drömmer om att kryssa i. Nu på sommaren finns dock de allra flesta kryssningsfartygen i Medelhavet. Men du behöver inte ens flyga iväg för att åka på kryssning, över 250 fartyg anlöper Stockholm i år.

– Du kan faktiskt kliva på en kryssning på hemmaplan. Man kanske vill prova på en kryssning, för 3000-4000 kronor kommer du till Tallinn och S:t Petersburg, totalt fyra nätter, säger David Malmberg.

Sjunkande priser

Han framhåller priset som en stor anledning till att kryssa:

– Det har aldrig varit billigare. För tio år sedan låg dygnskostnaden på runt 1000 konor. Nu är den 700-800 kronor, inklusive all mat och aktiviteter och i vissa fall även dricksen. Ett tips är att välja dollarbaserade fartyg, det vill säga fartyg där man handlar med dollar ombord.

Stora rederier som Norwegian Cruise Line, Celebrity Cruises och Royal Caribbean är alla dollarbaserade.

– Man får otroligt mycket för pengarna, tycker David Malmberg.

USA dominerar

I fjol åkte totalt 18 miljoner människor på kryssning runt om i världen. Och även om det är en av de snabbast växande resformerna så är vi svenskar ganska dåliga på att kryssa. Amerikanerna dominerar fortfarande bland passagerarna, ungefär tre procent av alla amerikaner har någon gång provat på en kryssning, medan siffran för nordbor är under en procent.

Kolla in alla kommande kryssningsfartyg, klicka här!

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar