Europa bygger eget Las Vegas

RESA

Spelparadis i spansk öken

Foto: Bara öken nu Här i trakterna av Zaragoza växer nu Europas motsvarighet till spelparadiset Las Vegas fram. Om åtta år räknar man att locka til sig 25 miljoner gäster.

Snart får Europa sitt eget Las Vegas.

Ett ökenområde mellan Madrid och Barcelona ska ge plats för 32 kasinon, fem nöjesparker och 25 miljoner besökare.

Foto: Originalet Spelparadiset Las Vegas.

Projektet ”Gran Escala” har godkänts av lokalregeringen i Aragonien och kan påbörjas redan nästa år.

163 miljarder kronor satsas på nöjeskomplexet, som även kommer att inkludera 70 hotell, bostadsområden, ett ryttarcentrum och en golfbana, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kopia

Las Vegas-kopian ska byggas upp stegvis, men redan 2015 räknar man med att locka 25 miljoner gäster. Spanien är redan ett av världens turisttätaste länder med cirka 50 miljoner besökare per år.

Den lokala regeringen har lovat att bidra till projektet ekonomiskt. I gengäld kommer de att kunna håva in miljardtals kronor i spelskatter. Dessutom beräknas nöjesstaden skapa 65 000 nya jobb.

– Det är svårt att tänka sig att ett projekt av den här storleken skulle kunna hända, allra minst här, säger Zaragozabon Julian.

Mijövänner fasar

Men alla är långt ifrån nöjda med planerna. Miljövänner fasar nu för skadorna byggandet kan orsaka på miljön, då över 4 500 arter och viktiga vattenresurser finns i området.

ARTIKELN HANDLAR OM