Lista: 10 festivaler som är värda ett besök

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Paris

Rock i japanska bergen Midnattssol på Island Ekofestival i Paris med mera

1 av 11 | Foto: 1) Miljön står i fokus på franska We Love Green.

Få saker ger dig en så intensiv upplevelse som en musikfestival – särskilt om den kombineras med midnattssol, gourmetmat eller varma japanska källor.

Resa listar tio arrangemang runt om i världen, väl värda en egen resa.

Text: Tina Vernon

Foto: 1) Miljön står i fokus på franska We Love Green.

1) EKOFESTIVAL I PARIS

We Love Green pågår under två dagar i lummiga Parc de Bagatelle utanför Paris. Från scenerna spelas folkmusik, rock och elektropop, med PJ Harvey som en av årets huvudakter. Utöver musiken fokuserar festivalen på att inspirera besökarna till ett miljövänligt tänkande.

Datum: 4–5 juni. Biljettpris: 675 kr.

Welovegreen.fr

Foto: 2) Hela Austin fylls av liveakter under South by South West.

2) FEM DAGAR I TEXAS

South by South West är kanske främst en branschfestival för artister, skivbolag och allt däremellan – men också en fantastisk möjlighet för vanliga dödliga att upptäcka ny musik. Under festivalveckan fylls hela Austin med livemusik av både internationella akter och små, osignade band. Med fler än hundra spelningar runt om i staden varje kväll finns ett nytt musikäventyr alltid runt hörnet.

Datum: 15–20 mars. Biljettpris: 6 819 kr.

Sxsw.com

Foto: 3) Se Beck och Iggy Pop på NorthSide i Aarhus.

3) SMÅSYSKON TILL ROSKILDE

Som ett alternativ till Roskildefestivalen anordnas den mindre NorthSide i Aarhus i juni. Under helgen bjuds musik från bland annat Beach House, Beck och Iggy Pop. Festivalen startade 2010 som en endagsfestival med fem akter och har nu växt till tre dagar med internationella artister och runt 35 000 besökare.

Datum: 17–19 juni. Biljettpris: 1 749 kr.

Northside.dk

Foto: 4) Musik i världsklass på Fuji Rock Festival.

4) ROCK I DE JAPANSKA BERGEN

Fuji Rock Festival anordnas på Naeba Ski Resort i Fuji. Under en helg i juli förvandlas skidorten till en grönskande musikfest med artister i världsklass. Trots stora bokningar är festivalen relativt okänd internationellt, och festivalområdet sägs vara det renaste i världen. Här njuter du av naturen i de japanska bergen, lyssnar på musik och badar i varma källor när som helst under dygnet.

Datum: 22–24 juli. Biljettpris: 2 917 kr.

Fujirockfestival.com

Foto: 5) Mörkare än så här blir det inte på Secret Solstice.

5) DANSA I MIDNATTSSOL PÅ ISLAND

Under det isländska sommarsolståndet går solen aldrig ner, och på Secret Solstice i Reykjavík dansar man således i midnattssol under tre nätter. Här spelar såväl spännande nykomlingar som etablerade band, bland annat Deftones samt Of Monsters and Men. Musikupplevelsen kombineras med häpnadsväckande vacker isländsk natur.

Datum: 17–19 juni. Biljettpris: 1 648 kr.

Secretsolstice.is

Foto: 6) Brott lönar sig under Into the valley.

6) ELEKTRONISKT I STENBROTT

Förra årets svenska festivalnyhet, Into the valley, fokuserar på elektronisk musik. Belägen i kalkbrottet Dalhalla i Rättvik har festivalen både ett av Sveriges mest originella festivalområden och artistutbud. Välj mellan att campa vid festivalen eller bo på vandrarhem.

Datum: 29–30 juli. Biljettpris: 1 590 kr.

Intothevalley.se
 

Foto: 7) Till Joshua Tree är även barnfamiljer välkomna.

7) ÖKENFEST FÖR HELA FAMILJEN

Mitt i Mojaveöknen i södra Kalifornien ligger nationalparken Joshua Tree. Strax utanför parken anordnas årligen två festivaler – en i maj och en i oktober. Festivalerna lockar en bred publik i alla åldrar; även barnfamiljer kommer hit för att campa och uppleva livemusik, konst och aktiviteter i ett magiskt ökenlandskap.

Datum: 12–15 maj. Biljettpris: 1 365 kr.

Joshuatreemusicfestival.com

Foto: 8) Trænafestivalen äger rum i spektakulär miljö vid polcirkeln.

8) NATURSKÖNT VID POLCIRKELN

Den norska ögruppen Træna ligger vid polcirkeln, något som dock inte hindrar den från att ha en egen årlig festival. Mestadels mindre akter spelar på festivalens scener, bland annat i en grotta på ön Sanna där akustiken känns som i en katedral. Under festivalen campar besökarna på ön Husøy, men det finns gott om möjligheter att ta sig till de kringliggande öarna för att vandra runt bland bergen och holmarna.

Datum: 7–10 juli. Biljettpris: 1 315 kr.

Trena.net
 

Foto: 9) Själfull electro utanför Dublin.

9) MAGISK MIX PÅ IRLAND

Festivalen Body & Soul äger rum i Clonmel­lon utanför Dublin. På festivalområdet runt Ballinlough Castle byggs en magisk värld med konst och musik upp. Det utlovas myllrande musikkaféer, vilda fester i hemliga rum och gastronomiska läckerheter, såväl som yoga och massage. Här finns även familjecamping och ett område med aktiviteter för barn under tolv år.

Datum: 17–19 juni. Biljettpris: 1 690 kr.

Bodyandsoul.ie

Foto: 10) New Orleans brukar kallas ”The birthplace of jazz”.

10) JAZZ OCH ROCK I NEW ORLEANS

Den ultimata New Orleans-upplevelsen måste vara att gå på jazzfestival i stan som redan i vanliga fall myllrar av liv och rörelse. New Orleans Jazz & Heritage Festival anordnades första gången 1970, och i dag syns giganter som Stevie Wonder, Paul Simon och Lauryn Hill på festivalens scener. Under två helger fylls stan av allt mellan jazz och rockmusik.

Datum: 22–24 april och 28 april–1 maj. Biljettpris: 555 kr.

Nojazzfest.com

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA