Så påverkas turismen i USA av nedstängningen

Stängda museer, specialmenyer och bajskaos i parkerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

Trumps ”shutdown” av den amerikanska statsapparaten har fått tuffa konsekvenser för turismen i landet.
Museer har stängt och nationalparker utan städpersonal har tvingats handskas med stora mängder sopor och mänsklig avföring.
I ett öppet brev till presidenten beskriver 61 000 piloter de ökade riskerna vid flygplatserna.

Många nationalparker, museer och skogsområden är stängda för allmänheten efter att president Trump stängde ner delar av den amerikanska statsapparaten för drygt två veckor sedan. Andra har delvis öppet, men har tvingats dra ner på till exempel städning, underhåll och tillgång till offentliga toaletter.

1 av 5 | Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES
Säkerhetspersonalen (TSA) på flygplatsen O'Hare International Airport och andra flygplatser runt om i USA arbetar just nu utan att med säkerhet veta om de får betalt för sitt arbete. Lönen ska betalas ut den 11 januari och enligt AP har allt fler TSA-arbetare sjukskrivit sig den senaste tiden.

Nedstängningen påverkar turismen i hela landet. I New York har guvernören Andrew Cuomo säkerställt att 65 000 dollar per dag ska garantera att miljön runt Frihetsgudinnan och Ellis Island är fri från sopor och öppen för turister.

”Toalettänglar” hjälper till

The Los Angeles Times rapporterar att stora mängder mänsklig avföring har blivit en hälsorisk i Yosemite när turister gör sina behov utmed vägnarna efter att de offentliga toaletterna stängt. I Joshua Tree har frivilliga som kallar sig för ”Toalettänglarna” hjälpt parken med att städa undan sopor och underhålla toaletterna, rapporterar BBC.

Många restauranger och barer i Washington har skapat ”nedstängningsmenyer” med rabatterade priser på mat och dryck. Vissa restauranger erbjuder gratis mat till de statligt anställda som inte har fått lön.

Rekordökning i sjukanmälningar

Just nu jobbar över 800 000 statsanställda utan lön. Vid flygplatserna kan nedstängningen få tuffa konsekvenser. Många anställda som jobbar med säkerhet har sjukskrivit sig för att kunna söka tillfälliga jobb utanför flygplatsen för att kunna betala hyra, mat och barnomsorg. Personalen som är kvar tvingas jobba extra skift för att täcka upp för de som inte dyker upp.

Personalbristen kan komma att leda till köer och förseningar på flygplatserna. Det kommer att påverkar alla typer av flygpassagerare och turister som planerar att flyga till USA kan behöva räkna med att säkerhetskontroller tar längre tid och att det kan bli förseningar.

Öppet brev till presidenten

Piloten Jo Depete som är ordförande för Air Line Pilot Association, har skrivit ett öppet brev till president Trump för att få honom att stoppa nedstängningen som pågått sedan den 21 december. Han representerar över 61 000 piloter som är anslutna till organisationen.

”... det finns färre säkerhetsinspektörer än vad som krävs för att säkerställa att luftfartens infrastruktur upprätthålls på högsta nivå. Det finns också flygverksamhet och kontrollverksamhet som antingen stannar eller minskas betydligt. "

Piloterna nämner även en minskad kontroll av flygplanen vilket kan leda till hot mot säkerheten.

Påverkar säkerheten

– Det här kommer definitivt att påverka passagerarna som vi svurit att beskydda, säger Hydrick Thomas, chef över fackförbundet TSA till CNN.

Jo Depete och hans 61 000 pilotkollegor kräver att Trump vidtar nödvändiga åtgärder för att stoppa nedstängningen ”... som påverkar säkerheten, tryggheten och effektiviteten vid våra nationella luftrumssystem”.

Nedstängningen av statsapparaten

  • Trump beordrade en ”shutdown” av delar av den amerikanska statsapparaten efter en konflikt om den federala budgeten. Nedstängningen startade den 22 december 2018.

  • Anledningen är att demokraterna i kongressen vägrade godkänna en kostnad på 50 miljarder kronor för en mur mellan USA och Mexiko.

  • Under ett möte med toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i fredags, sa Trump att ”shutdown” kan vara i flera år om han inte får igenom murbygget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA