Bästa platserna att se superblodmånen från

Den 21 januari inträffar fenomenet ”superblodmåne” vilket innebär att månen kommer att se större ut än vanligt och ha en röd ton.
Här berättar vi vilka tider du ska passa och var i landet du ser månen bäst.

Det stundar total månförmörkelse och supermåne på samma gång. Det gör att månen både ser större ut och antar en kopparaktig färg.

– Månen lyses normalt upp av solen. När den kommer in i jordens skugga blir det för mörkt, men inte helmörkt. Om jorden inte hade haft en atmosfär skulle månen bli helt svart, säger Dainis Dravins, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Men tack vare jordens atmosfär sipprar solljuset igenom och når månen. Och får den att se röd ut.

– Att den ser större ut beror på att den är närmare jorden, säger Dravins.

Blodmåne över Turning Torso i Malmö 2015.
Blodmåne över Turning Torso i Malmö 2015.

Gå upp tidigt på måndag

Vill du se den unika månen gäller det att gå upp tidigt måndag morgon, den 21 januari.

– Månen är totalförmörkad från 05.41 fram till 06.44. Då borde den vara i en vacker, rödaktig färg. Ska man ta en snabbtitt borde man ta sig ut vid sextiden.

Enligt Dravins ska det gå att se månen i hela landet om det inte är molnigt. Den syns något bättre längre norrut och något sämre i sydöstra Sverige.

– Månen går ner fortare ju längre österut man är. Är man på Gotland ser man inte slutet på månförmörkelsen, säger Dainis Dravins.

En vanlig kikare räcker för att se fenomenet extra bra.

– Fågelkikare fungerar också. Månen är så pass stor att man inte behöver ett stort teleskop för att se den, säger Dainis Dravins.

Nästa chans att se en superblodmåne är i september 2025 och därefter på nyårsafton 2028.

Publisert:

LÄS VIDARE