Strejkhot på flera flygplatser i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Weekendresor

Det nya året inleds med flygstrejk på flera flygplatser i Europa.
Spanska och italienska flygplatser kan drabbas av kaos när personalen protesterar mot löner och anställningsvillkor.

Flera flygplatser hotas av strejk i veckan.
Foto: Getty
Flera flygplatser hotas av strejk i veckan.

I går strejkade säkerhetsanställda på Berlin Tegels flygplats. Mellan klockan fem och kvart i nio – den mest hektiska tiden på flygplatsen under veckan – lämnade personalen sin arbetsplats. Runt 80 flighter ställdes in eller blev kraftigt försenade vilket har påverkat flera flyg under dagen. Lufthansa och dess lågprisbolag Eurowings drabbades hårdast.

Vill ha bättre villkor

I dag planerade kabinpersonalen på Ryanair i Spanien att strejka. Parterna har inte kunnat komma överens om anställningsvillkor och löner, facket vill få till lokala avtal med spanska villkor. Protesten skulle ha berört flygplatser i hela landet, men sent i går avblåste de två fackförbunden strejken efter samtal med Ryanair. Men man planerar fortfarande att strejka på torsdag och söndag om parterna inte kommer överens.

Enligt fackförbundet Sitcpla har Ryanair hotat med att stänga ner sina lokala baser på Teneriffa och Gran Canaria om man inte når en överenskommelse före den 18 januari.

Italien drabbas på fredag

Det är inte första gången som Ryanair är i blåsväder och där strejker har skapat kaos på flygplatserna. I september förra året ställdes 250 flighter in i Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Belgien. Strejken påverkade över 30 000 passagerare.

Även Italien kan drabbas av flygkaos i veckan. På fredag den 11 januari planerar trafikledarna att strejka mellan klockan 13.00 och 17.00, det är den mest hektiska eftermiddagen på hela veckan. Strejken kommer att påverka både inrikes och utrikesflyg, men inte inkommande interkontinentala flighter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA