Se platsen med 8,7 miljoner besökare

Topplistan: Världens 10 mest besökta museum Louvren etta – igen

Gör som många andra.

Res till världens häftigaste museer.

Här är de som vi helst besöker.

Med Mona Lisas spännande leende, skulpturen Venus de Milo och Hammurabis lagar är det inte så konstigt att Louvren i Paris är världens mest besökta museum – och det för fjärde året i rad.

Det visar siffror från organisationen Themed Entertainment Association och konsultföretaget AECOM. Under 2015 besöktes platsen av hela 8,7 miljoner besökare. Men det är inte bara Paris som lockar. London har hela sex museer på topp 20-listan och Washington fyra, skriver CNN.

Här har du de tio mest besökta museerna under förra året. 

1. Louvren, Paris, Frankrike

Besökare: 8,7 miljoner.

Det mest välbesökta museet i hela världen, vilket säger en hel del. Som konstmuseum är det störst både vad gäller storleken och antalet samlingar. Ett måste att besöka någon gång i livet.

2. National Museum of China, Peking, Kina

Besökare: 7,3 miljoner.

Imponerande plats med de viktigaste föremålen från Kinas historia. Spana in porslinsvaser från Quingdynastin, bronsfigurer från Shangdynastin eller stentavlor från Handynastin.

3. National Museum of Natural History, Washington, USA

Besökare: 6,9 miljoner.

Öppnade redan 1910 och är en del av Smithsonian Institution. Här hittar du miljontals exemplar av fossiler, växter, djur, mineraler, stenar och mycket mer.

4. The Smithsonian National Air and Space Museum, Washington, USA

Besökare: 6,9 miljoner.

Rymdfärjan Enterprise, flygplanet Concorde eller världens första fungerande motorplan Wright Flyer I. För den som gillar historiska luft- och rymdfarkoster är det här stället en dröm.

5. British Museum, London, England

Besökare: 6,8 miljoner.

Har kulturhistoriska samlingar från hela världen. Museet har miljontals objekt, från alla kontinenter. Missa inte detta när du är i London nästa gång.

6. Metropolitan Museum of Art, New York, USA

Besökare: 6,3 miljoner.

Ett av världens främsta konstmuseer med en samling som innehåller fler än två miljoner konstverk. Ett ställe dit alla konstintresserade verkligen bör gå.

7. Vatican Museums, Vatikanstaten

Besökare: 6 miljoner.

Är en av Roms största sevärdheter och innehåller en av världens viktigaste konstsamlingar. Här hittar du målningar av bland andra Leonardo Da Vinci och Michelangelo.

8. Shanghai Science & Technology Museum, Shanghai, Kina

Besökare: 5,9 miljoner.

Upplev regnskog, navigera i rymden eller ta en resa genom en människas mag- och tarmkanal. Här finns massor att se och lära sig. En plats som underhåller hela familjen.

9. National Gallery, London, England

Besökare: 5,9 miljoner.

Välkänt konstmuseum vid Trafalgar Square som bjuder på fler än 2 000 kända målningar. Bland andra verk av Van Gogh, Rembrandt och Leonardo Da Vinci.

10. National Palace Museum, Taipei, Taiwan

Besökare: 5,3 miljoner.

Samlingen omfattar 10 000 år av kinesisk historia och ska innehålla nästan 700 000 objekt av olika slag. Bland dessa sällsynta böcker, målningar från Tangdynastin och imponerande sniderier. 

Jonas Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE