5 saker du inte får missa i Australien

avJonas Blomquist

1 av 3 | Foto: Foto: Privat

Från otillgänglig och dyr till charterraket.

Australien är ett av vinterns hetaste resmål och populärare än både Tyskland och Portugal.

– Jag gillar den vänlighet och omtänksamhet som finns hos många australiensare, säger Stépanie Karlsson som rest runt i landet under en månad.

Australien har tagit ett rejält skutt på listan över vinterns populäraste resmål. Landet har gått rusat upp på en sjundeplats före såväl Förenade Arabemiraten, Tyskland som Portugal. Ticket, som tagit fram statistiken, förklarar ökningen med rejält mycket billigare flygbiljetter, priserna har nämligen minskat med 15 procent det senaste året.

– Australien känns som ett oerhört säkert land att resa i jämfört med andra länder, säger Stépanie Karlsson som luffat runt i landet under en månad.

Hon är en av tusentals svenskar som reser till Australien. Just nu befinner hon sig på Rainbow Beach, en liten ort på östkusten.

– Jag gillar verkligen det jag sett och upplevt hittills av Australien. Landet erbjuder så oerhört mycket variation när det gäller roliga aktiviteter, vackra platser, naturupplevelser och kultur. Jag gillar även den vänlighet och omtänksamhet som finns hos många australiensare.

Planera inte för mycket

Även Madeleine Lundin har blivit förälskad i Australien. Hon bor i det lilla samhället Dalby, tre timmar från Brisbane, och tipsar svenskar som reser till landet att inte planera för mycket.

– Det kommer ändå inte gå som man hade tänkt sig. Ta det lite mer dag för dag, ha väldigt flexibla planer och att våga prata med folk. Både andra turister och lokalbefolkningen. De vet ju som sagt oftast bäst vad som är värt att göra och se i området, säger hon och fortsätter:

– Något jag vill slå ett slag för är just att ta sig bort från turistorterna och se en del av Australien jag tror många missar. Ett exempel är att ta sig till en av de lokala pubarna, och prata med de där om varför de bor i just den stad de gör, och vad de skulle rekommendera att man åker och kollar på. Många gånger kan man tom få sällskap och en guidad tur.

Inga kulturkrockar trots stora skillnader

Mia Sweedie, som även hon är bosatt i Australien, är av samma uppfattning. Det är på de tropiska stränderna och regnskogen du får de riktigt stora upplevarna. Och trots att du får uppleva natur som skiljer sig rejält från Sveriges behöver du inte oroa dig för kulturkrockar, menar Mia.

– V svenskar känner ju igen oss, allt är väldigt likt Europa när det kommer till lagar och regler, banker, bilköer, jobb och skatt. Det är väldigt enkelt att komma in i systemet, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM