Jonas Wahlström om resorna till Nordkorea

Av: Michal Wolski

Publicerad:
Uppdaterad:

Skansen-profilen om djurparken i Pyongyang Därför åker djurexperten till diktaturen

1 av 4 | Foto: Foto: Ulf Höjer
Jonas Wahlström.

Året runt besöker han djurparker och reservat världen över.

Men ett återkommande stopp sticker ut i Jonas Wahlströms kalender: Nordkorea.

– Det är en helt annan värld, säger Skansen-Akvariets chef.

Han är förmodligen Sveriges mest kände djurexpert och driver sedan 1978 Skansen-Akvariet i Stockholm, där en mängd exotiska djur lever.

Wahlströms arbete medför en mängd resor, både för att hämta nya djur såväl som att utbilda andra djurparkers personal – däribland till Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

– Sedan 25 år är jag rådgivare där, de behövde hjälp med sakkunskap kring vissa djur men även med förvaltning. Jag är nog en av få västerlänningar som åker in och ut regelbundet. I september ska jag och Kolmårdens tidigare chefsveterinär Bengt Röken utbilda deras veterinärer på plats.

En blir ju nyfiken på hur djuren behandlas i en sluten diktatur?
– Deras djurpark är väldigt stor, djuren har väl tilltagna ytor att röra sig på. Faktum är att de lägger mycket resurser på parken, de har ju fått många djur från andra diktatorer. Mugabe har skänkt noshörningar, Khadaffi kameler, Mao pandor och så vidare.

”Har aldrig åkt på chartersemester”

Djur och jobb är det genomgående temat i alla resor Wahlström gör. Några rena nöjesresor är det inte tal om:

– Jag har aldrig varit på chartersemester i hela mitt liv. Sedan tycker jag att man kan slappna av rätt bra i exempelvis Sydafrika när man har en dag över.
Favoritresan går dock till ett annat land i Afrika:

– I Tanzania hade vi turen att uppleva den stora vandringen av gnuer på savannen. Vi åkte jeep genom ett hav av gnuer, det var ju tiotusentals. Det var en otrolig upplevelse. Tanzania och Kenya är länder jag rekommenderar om man vill se vilda djur.

Trots mängder resor, det blir ett tiotal om året, saknas en fjäder i Wahlströms hatt:

– Madagaskar har jag ännu inte hunnit besöka. Det är en ö med alldeles egen fauna. Vi har ju lemurer därifrån, men det är inte riktigt samma sak som att ha varit där.

Jonas Wahlström om:

Bästa hotellet:
– Varghotellet Järvzoo i Järvsö. Fantastiskt att somna med vargar direkt utanför rummets panoramafönster! Och att vakna av deras ylande vid midnatt!
Värsta hotellupplevelsen:
– Det var i Singapore. Vi bodde på 20:e våningen och hissen var trasig, dessutom krånglade nyckelkortet till dörren så det blev ett jäkla spring i trapporna.
Bästa stranden:
– När man är så grisskär som jag blir det inte mycket strandliv. Jag föredrar regnskog.
Bästa restaurangen:
– Samba Sushi på Götgatan i Stockholm.

Bästa djurparken:
– Apenheul i Holland, de har specialiserat sig på apor och är ett mycket trevligt ställe. Även Prags och Wiens djurparker har stora samlingar och bra hantering av djuren och några amerikanska som Bronx och San Diego.
Vart går din nästa resa:
– Förmodligen Ungern och Frankrike, sedan Nordkorea och Kina i september. Däremellan kan det bli Mexiko.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN