Afternoon tea i London - här är 10 favoriter

Te, kakor, champagne, mackor och bakverk. Att avnjuta en klassisk afternoon tea är nästan ett måste vid ett besök i London, där traditionen funnits sedan 1800-talet. Här är 10 favoriter.

Afternoon tea är en del av den brittiska själen och traditionen är älskad av både infödda och besökare. Det hela började på 1800-talet när hertiginnan Anna av Bedford fick vanan att dricka te och äta ett mellanmål på eftermiddagen. Testunden blev populär bland de högre samhällsklasserna när Anna började bjuda in sina vänner till måltiden, och nu för tiden finns det gott om hotell och caféer som serverar afternoon tea i London. Du kan välja mellan en traditionell testund med bakverk, smörgåsar och te, eller lyxa till det med ett glas champagne. Här är 10 favoriter för testunden i London.

The Ritz

Sedan tidigt 1900-tal har man serverat afternoon tea på hotellet The Ritz. I dag är platsen populär - inte minst för sitt afternoon tea som serveras från 11.30 till 19.30. Sitt bland kristallkronor och speglar och ta råd från den certifierade te-sommelieren. Samtidigt som du äter dina mackor, scones och bakelser kan du lyssna på pianisten eller harpisten som spelar. Men tänk på vad du tar på dig innan du knallar in på detta tjusiga hotell, för det krävs att du är klädd för tillfället. Du får exempelvis inte bära jeans eller gympaskor.

Sketch

Denna restaurang är som ett konstverk med allt från stolar med balettskor till ett rum designat att se ut som en magisk skog. I rummet The gallery är allt rosa från topp till tå, och det är där du intar afternoon tea på Sketch. Miljön är tjusig med sammetstyger och konst på väggarna. Här finns även en te-expert som hjälper dig välja tesort och sedan är det dags för champagnen, smörgåsarna, kakorna och sconesen.

The Wolseley

Denna restaurang vid Piccadilly var under 1920-talet en utställningshall för bilar. I nuvarande skick har restaurangen funnits sedan 2003 och inredningen är pampig med art deco-inslag, mycket har bevarats från lokalens tid som utställningshall. Afternoon tea intas både i den stora matsalen och i mindre rum. Här kan du antingen välja hela menyn med snittar, scones, kakor och champagne, eller nöja dig med te och scones som serveras med sylt och grädde.

Kensington Palace

Det kungliga residenset i Kensington gardens, där bland annat prinsessan Diana bott, är ett populärt besöksmål. Så varför inte kombinera besöket med lite förfriskningar? Det serveras afternoon tea i orangeriet klockan 14–18 dagligen. Men boka i förväg, för det kan vara fullt.

Kensington palace är en av många platser i London där det serveras afternoon tea.
Kensington palace är en av många platser i London där det serveras afternoon tea.

Claridge's

I det eleganta Claridge's i Mayfair kan du dricks te samtidigt som du lyssnar på en pianist. I 150 år har man serverat afternoon tea på Claridge's och det är populärt än i dag, så det kan vara värt att boka i förväg för att garantera en plats. På menyn finns bland annat bakelser som varierar beroende på säsong, och smörgåsar.

Maison Assouline

I denna spektakulära och lite undangömda bokhandel kan du kombinera bokletandet med fikat om du väljer att dricka ditt afternoon tea på platsrn. Visserligen ligger bokaffären centralt vid Piccadilly cirkus, så väldigt undangömd är den inte. Den som inte gillar just te kan välja en kaffe istället, och på kvällarna serveras goda drinkar i bokaffären.

Grosvenor House

På detta lyxhotell intill Hyde park kan du inta ditt afternoon tea i Grosvenor Houses parksal med en vacker utsikt över parken intill. Hotellet har döpt sitt afternoon tea efter traditionens grundare, Anna av Bedford, till Annas afternoon tea. Välj antingen traditionellt afternoon tea, eller lägg till ett glas bubbligt.

The Ned

Afternoon tea kommer alltid med en aura av lyx och elegans, men på det femstjärniga hotellet The Ned känns det extra lyxigt. Hotellet öppnade 2017 och testunden intas i Millie’s Lounge. Menyn är klassisk med scones, kakor och snittar, men omgivningen är spektakulär och lyxig.

I Millie’s Lounge kan besökarna dricka te, äta bakelser och njuta av omgivningen.
I Millie’s Lounge kan besökarna dricka te, äta bakelser och njuta av omgivningen.

Fortnum & mason

I tesalongen på Fortnum & mason har afternoon tea serverats i nästan 100 år. På fjärde våningen av Fortnum & mason-affären ligger salongen som inte ser ut att ha förändrats på årtionden. Där finns ett 40-tal tesorter som ”Jasmine Dragon Pearls”, och så scones, mackor och kakor såklart.

Brown's Hotel

Drottning Victoria brukade dricka te på The English tea room på detta hotell. Och även fast det fortfarande går att få en traditionell testund på platsen så har vissa saker förändrats sedan dess och i dag finns här alternativet teatox för alla som vill vara nyttiga men fortfarande njuta av den engelska traditionen. Smörgåsar och bakelser har på Brown’s hotel fått en nyttig makeover och där erbjuds avokado, hummus, spenatbröd, färska frukter och sockerfri cheesecake.

Publisert:

LÄS VIDARE