Ståplats på flyget – då reser du gratis

RESA

Ryanair: Samma sak som du ser på tågen

Foto: STEFAN MATTSSON
Ryanairs vd Michael O´Leary.

Flygbolaget Ryanair vill ytterligare bygga på sin lågbudgetimage.

Gratis ståplatser är företagets nya idé för att kunna klämma in fler passagerare i flygplanen.

Lösningen är att ta bort de bakersta sätena i kabinen.

– Det här är samma sak som du ser på tågen med passagerare som står i mittgången. Det händer hela tiden i tunnelbanan, säger O'Leary till Sky News.

Ryanair har bett flygplanstillverkaren Boeing att kika på möjligheterna att bygga "vertical seating" (vertikala säten).

Seriöst förslag eller pr-trick?

Idén om att erbjuda gratis ståplatser är en i raden av utspel från Ryanair som ännu blivit verklighet. Beskedet om att börja ta betalt för toalettbesök på flygplanen är ett av dem. Att ta extra betalt av feta passagerare är en annan. Frågan är om utspelet om gratis ståplatser är ytterligare ett pr-trick för att få uppmärksamhet eller en seriös ambition.

En talesman för Ryanair har redan tonat ner O'Leary vilda planer och har sagt att frågan måste diskuteras med irländska luftfartsmyndigheten.

Idén kommer från Kina

Micheal O'Leary säger till Sky News att han fått idén från det kinesiska flygbolaget Spring, vilka planerar att skicka in sitt förslag på hur ståplatserna ska utformas till de kinesiska luftfartsmyndigheterna redan i år, skriver NBC.

– Det är precis som barstolar, säger en talesperson från Spring till NBC. Säkerhetsbältet är den viktigaste delen. Det kommer att fästas runt midjan.

Aftonbladets läsare negativa

Redan för tre år sedan funderade flygplanstillverkaren Airbus på att bygga ståplatser i flygplanen. Aftonbladet lät då läsarna rösta på om de var intresserade av att stå upp under flygresan. 77 procent tyckte att det var en dålig idé.

ARTIKELN HANDLAR OM