Sex vykort från Centralamerika

Centralamerika

Följ med på en resa genom Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras och Nicaragua

Stämpeln av kriminalitet och inbördeskrig börjar flagna i Centralamerika.

Det lockar med helt olika upplevelser: regnskogar, palmklädda stränder, dramatiska vulkaner, karibiska öar, pulserande städer och utsökt rom.

Som skapat för ryggsäcksluffaren.

Guide/Centralamerika

Länder: Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica och Panama.

Språk: Kreolsk engelska talas i Belize och stora delar av karibiska kusten. I övrigt spanska.

Folkmängd: Cirka 42 miljoner i hela Centralamerika.

Före resan

Bästa tid: Varierar lika mycket med årstiderna som med höjdskillnaderna. Men generellt sett är torrperioden november till april bäst.

Kostnader: Generellt sett är Centralamerika billigt, såväl transporter med buss och taxi som mat och logi. Belize, Costa Rica och Panama är dyrast, Nicaragua billigast. Amerikanska dollar används som en andra valuta. Det är lätt att ta ut med visa.

Kriminalitet: Turister råkar främst ut för ficktjuvar och stölder. Värst drabbat är Guatemala följt av Honduras och El Salvador. Mest sannolikt är ändå att resenärer kommer hem utan erfarenhet av kriminalitet, även om de rest i flera månader. Landsbygden är betydligt säkrare än storstäderna, där man ska vara extra försiktig när det är mörkt.

Ekoturism: Förutom växthuseffekten brottas Centralamerika med miljöproblem som vattenföroreningar, obefintlig sophantering och omfattande skogsskövling. För att regionen ändå ska kunna fortsätta att vara en naturupplevelse för invånare och besökare krävs ansvarsfull turism. Minimera flygresorna och välj boende och utflykter som tar hänsyn till miljön och lokalbefolkningen.

Åka hit & runt

På egen hand: Bland andra Brittish Airways och Iberia flyger till Centralamerika – med minst en mellanlandning – från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Pris från 8000 kr. Ett alternativ är att flyga till Mexico City, vilket ofta är billigare.

Hitta billigaste flygbiljetten på Destination.se

Ta sig runt: Buss gäller på 75 procent av alla sträckor, i övrigt minibusstaxi, taxi, båt och flyg. Internationella busslinjer har nya bussar, medan de fordon som trafikerar inrikes ofta är dåliga. Vägarna är på många håll katastrofala och resorna långsamma, å andra sidan är kommunikationerna täta och billiga. Att flyga är dyrt.

Äta & dricka

Basen i det latinamerikanska köket är ris och bönor. Till det serveras ganska fantasilösa köttvarianter eller smakrikare fisk och skaldjur. Ofta får man friterade eller stekta bananer till. Färsk frukt säljs överallt. Man kan äta och dricka sig mätt för 15 kr.

Vin är dyrt. Juice och öl är det som gäller – och rom. Nicaraguas rom Flor de Caña är lika billig som god. De äldre årgångarna kan drickas rent, de yngre blandas med cola, citron och is i en Nica libre.

Bo

Finns i alla prisklasser och överallt – från lyxhotell till pensiónes. Man behöver inte boka i förväg. På många håll går det att bo från 50 kr.

Sök hotell på Destination.se

Marcus Svensson/text & foto

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Centralamerika

ÄMNEN I ARTIKELN

Centralamerika