”Det är rent gudomligt”

1 av 3
RESA

Sveriges huvudstad har ingenting att komma med när det verkligen gäller, anser skådespelaren Thomas Hedengran från Härjedalen.

– På milliennieskiftet stod jag på Särvfjället. Det var minus 40 grader, stjärnklart och alldeles tyst. Då tänker man att de får gärna ha sina fyrverkerier nere i Stockholm.

Trots att han flyttat därifrån kallar han gärna Härjedalen hemma.

– Åh, det är det vackraste stället på jorden! Tänk dig att åka skoter längst upp på en fjälltopp. Man blir drabbad, det är verkligen storslaget.

Härjedalen har även ett visst mått av exotism, tycker Thomas.

– På sensommaren kan man krypa ner i en varm tjärn vid midnatt. Det är så otroligt fräscht, nästan gudomligt, säger han.

Allt om häxor

I Funäsdalen ligger Fjällmuseet. Under sommaren pågår en utställning om häxor och häxförföljelse. Dessutom finns en hel del om landskapets historia. För barnen finns en lekstuga i form av en gammal bondgård. Öppet tisdag–fredag. Inträde: gratis för barn, 60 kr/vuxen.

www.fjallmuseet.se

Fjällvandra

Den som är gröngöling på fjället kan testa Funäsdalen. Här finns 45 mil utmärkt vandringsled som passar både nybörjare och de som vill ha lite mer strapatser. Ta dagsturer eller övernatta i någon av de många stugorna i området. Och glöm inte att köpa en bra karta!

www.funasdalen.com

Bo i en kåta

Ta en paus från vardagen och besök Anådalen när det är som allra ljusast och vackrast. Bo på renfällar i en kåta och njut av lugnet i vildmarken, fiska eller fjällvandra. Pris: 500 kr/person och natt (utan måltider.)

www.anadalen.com

Och så finns även: Naturreservatet Helags.

KALENDARIUM:

Torgdag i Hoting (17/6) Fjällorientering från Ramundberget och Bruksvallarna (5–7/7) Spelmansstämma i hembygdsgården, Rossön (9/7) Flygdagar på Hedlanda flygplats, Vemdalen (5–6/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM