Guide: Taipei

RESA

fakta, adresser, tips

1 av 3 | Foto: Ximen är Gamla stan i Taipei, och shopping och karaoke är de största nöjena. Byggnaden på bilden rymmer fotoautomater i tre våningar. Det är populärt att ta bilder på sig själv för att sedan dekorera dem med glitter, stjärnor, fjärilar, fluff och hjärtan.

Därför: För att uppleva en storstad helt olik de europeiska, som kombinerar det gamla Kina med japansk teknologi, amerikanska snabbmatskedjor och asiatisk karaokekultur.

Bästa tid: Hösten före oktober eller våren efter mars. På sommaren är värmen och fukten påfrestande.

För vem: Den som är nyfiken på Kina och gillar storstäder men tycker att de kan vara stökiga - här sköter sig alla exemplariskt.

Absolut inte: För den som tappar tålamodet när varken engelska eller kroppsspråk fungerar.

Kul kunskap: Gå till något av de stora varuhusen vid stängningsdags - hela personalen samlas för att vinka och säga hej då.

Åka hit & runt

Reguljärflyg: Flyg från Sverige t/r kostar 8 000-10 000 kronor. Några av bolagen som flyger är KLM och Tai Airlines.

Ta sig runt: Kollektivtrafiken med bussar och tunnelbana (MRT)

fungerar utmärkt när man väl vet vart man ska. Bussarnas destinationer anges sällan på engelska. Köp ett Easycard till tunnelbanan för 125 kronor så klarar du dig i en vecka. Taxi fungerar bra, men se till att du har destinationen uppskriven på kinesiska som du kan visa taxichauffören.

Bo

Mysigast är att bo i Ximen, Gamla stan. Det är relativt billigt att bo på trevliga hotell i Taipei, men var beredd på att hotellen sällan har restaurang eller frukost.

Tre bra tips:

Queen Hotel, mycket bra budgethotell där dubbelrummen kostar från 150 kr natten. Det kan vara värt att gå upp några tior i pris, de lite dyrare rummen är betydligt större och ljusare. Läget, ett kvarter från Taipei Main Station gör att det är nära till alla tunnelbanelinjer.

Ingen frukost (226 Chang an W Road, &+886 (0)2-25590489).

Senator Hotel, två kvarter från Taipei Main Station. Dubbelrum kostar från 200 kr/natt. Mycket prisvärt. Ingen frukost (Chang an W Road, &+886 (0)2-255 865 11).

Chun Chuai Han She Hotel, lite finare hotell, med perfekt läge mitt i

Ximen. Det ligger på en tvärgata på fjärde våningen och kan vara lite lurigt att hitta. Enkelrum från 200 kr. Dubbelrum från 400 kr. Ingen frukost.

(68 Cheng Du Road, &+886 (0)2-23718812)

Äta/dricka

Det är inte självklart att man tycker om den taiwanesiska maten. Ett tips är att besöka en matmarknad i källarvåningen till något av de stora varuhusen, som New York New York. Här finns ett stort utbud av traditionell mat, och det går alltid att hitta goda nudlar.

I Ximen, Gamla stan, kryllar det av små matvagnar där försäljarna friterar och steker olika snacks

direkt på gatan.

Göra/uppleva

Några måsten är Taipei 101, världens högsta byggnad, och National Palace Museum, där kulturskatter från 6000 år tillbaka räddats undan kulturrevolutionen. Myllra och

titta på solnedgången vid Danshui Warf och shoppa i Ximen. Och sjung karaoke, naturligtvis.

Shoppa

Shoppingen är mycket bra, och priserna varierar från mycket dyrare än hemma i de lyxigaste varuhusen, till riktiga fyndpriser i Ximen. Kolla in New York New York (MRT: Taipei City Hall). Överlag imponerar utbudet av skor, väskor och jeans mest.

Snabbfakta

Karin Wik

ARTIKELN HANDLAR OM