Här är Europas nya kulturhuvudstad

Rijeka är en stad där många hoppas på mer turism.
Rijeka är en stad där många hoppas på mer turism.

En industristad som inte riktigt får uppmärksamheten den förtjänar, så beskrivs Rijeka i Kroatien. År 2020 är Rijeka Europas nya kulturhuvudstad.

– Valet av Rijeka som Europas kulturhuvudstad gav staden hopp igen, säger Marija Bakovic vid Kroatiska turistrådet.

Varje år utses Europas kulturhuvudstad av EU med syfte att främja mångfald och rikedom inom europeisk kultur. 2019 är det Matera i Italien och Plovdiv i Bulgarien, men snart är det dags för kulturhuvudstaden att bytas ut. År 2020 är det kroatiska Rijeka som, tillsammans med Galway i Irland, är Europas kulturhuvudstad.

– Det är en stad med elegant arkitektur, palats i barockstil och monumentala byggnader. Det är gott om konstgallerier, museer, teatrar, restauranger, små kaféer och pubar. Allt detta gör att staden har ett spännande, levande stadsliv, säger Marija Bakovic vid Kroatiska turistrådet.

Rijeka ligger i Kvarner-regionen och är Kroatiens tredje största stad. Staden är inte en klassisk turiststad utan är snarare känd för sin industri och hamn. Men Rijeka ligger vackert till vid Adriatiska havet, och under året som kulturhuvudstad kommer flera arrangemang att hållas för att främja stadens turism.

– Valet av Rijeka som Europas kulturhuvudstad gav staden hopp igen, och födde visioner om en postmodern stad vars utveckling kommer att vila på stadens mångkulturella tradition, industriella arv och inte minst det nya universitetet med 20 000 studenter.

Regionen Kvarner hamnade även på Lonely planets lista över bästa regioner under 2020, på plats nummer 9. Här är Kroatiska turistrådets tips på sevärdheter i Rijeka.

Njut av utsikten från Trsat-borgen

Strax ovanför Rijeka ligger Trsat-borgen som passar perfekt för en dagsutflykt. Den historiska borgen har funnits sedan 1200-talet och är en av de mest populära turistattraktionerna i staden. Från toppen av borgens torn har man en fantastisk utsikt över Rijeka och hela Kvarnerbukten.

Ovanför Rijeka finns borgen Trsat.
Ovanför Rijeka finns borgen Trsat.

Se en föreställning på Kroatiens Nationalteater

På 1800-talet började Kroatiens nationalteater i Rijeka byggas, intill floden Rječina, som en av fem nationalteatrar i landet. Nationalteatern i Rijeka är en plats för teater, opera och balett och från teatern har du utsikt över en vacker trädgård. Föreställningar arrangeras även längs huvudgatan Korzo och stränderna i Kvarner-regionen i nationalteaterns regi.

I Kroatien finns flera nationalteatrar, bland annat i Rijeka.
I Kroatien finns flera nationalteatrar, bland annat i Rijeka.

Galeb-skeppet och Rijekas hamn

Rijeka är inte främst en turiststad och dess hamn är aktiv. Men det betyder inte att hamnen inte har någonting att erbjuda turister. Hamnens mest kända och populära turistattraktion är fartyget Galeb, som brukade användas för banantransporter men sedan blev hem till den kommunistiske ledaren Josip Broz Tito.

Skeppet Galeb är en populär turistattraktion.
Skeppet Galeb är en populär turistattraktion.

Upplev stadens nattliv

Rijeka är en stad full av musik och konst. Det finns många restauranger och trendiga barer perfekta för en kväll på stan. Den som inte lockas av barhäng kan i stället besöka stadens huvudgata, gågatan Korzo. Där finns det gott om affärer, restauranger och kaféer att utforska, och det är nära till strandpromenaden med utsikt över havet.

På gågatan Korzo finns massor med affärer och kaféer.
På gågatan Korzo finns massor med affärer och kaféer.

Besök ett historiskt museum

Det finns flera museer i Rijeka. Vad sägs om Peek & Poole-museet där datorer är i fokus, eller kanske Naturhistorisk museet? En solig dag kanske botaniska trädgården är den perfekta platsen, där finns det mer än 2 000 växtarter. Till slut finns Sjöhistoriska Museet där utställningar visar stadens och regionens historia från förhistorisk till modern tid.

Publisert:

LÄS VIDARE