Deras jobb: Tågluffa runt i Sverige

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

William Nilsson och Wilhelm Karlsson spenderar en månad med att tågluffa i Sverige.

Foto: SJ

Resa | Tågresor

William och Wilhelm är två tågintresserade ungdomar som har fått ett annorlunda sommarjobb: Att tågluffa runt i Sverige.

– Vi har Sveriges bästa sommarjobb om jag får säga det själv, säger Wilhelm Karlsson.

William Nilsson och Wilhelm Karlsson från Blackeberg i Stockholm har ett gemensamt intresse: tåg. Det var när de blev grannar som det gemensamma intresset uppdagades.

– Att vi både hade ett intresse för tåg var lite lustigt, säger William Nilsson.

William har tyckt om tåg hela sitt liv, sedan han började åka tåg till sin mormor som liten och tyckte att tågen var häftiga. För Wilhelm är det snarare resandet med tåg som är intresset.

– Jag är i grund och botten intresserad av järnvägsgeografi, hur man kan resa med olika järnvägslinjer, säger Wilhelm Karlsson.

Intresset ledde till Instagramkontot ”Svensk järnväg”, där William och Wilhelm lägger upp bilder på tåg och järnväg. Och det ledde i sin tur till ett sommarjobb på SJ – som tågluffare.

William Nilsson och Wilhelm Karlsson är inbitna tågfantaster.

Foto: Privat

Tågluffar i en månad

Hela juli månad är William och Wilhelm anställda av SJ för att få fler att upptäcka möjligheterna med tågluff i Sverige, genom att resa runt i landet och dela med sig av sina erfarenheter på SJ:s Instagramkonto.

– Att få det här jobbet är nog det coolaste jag har varit med om, säger William.

Första veckan har killarna planerat sin rutt, testat på att vara tågvärdar för SJ och besökt en fordonsdepå. Sedan bar det av mot Bergslagen.

– Vi vill visa de finaste delarna i Sverige, och visa att det går att resa i Sverige med tåg, säger Wilhelm.

Först besökte killarna Mora, sedan Falun. På plats tar de bilder, besöker turistattraktioner och delar med sig av sina upplevelser via Instagram.

– Vi ger människor inflytande genom att låta dem föreslå attraktioner som vi ska besöka. I går fick vi ett förslag om att besöka världens största dalahäst, så vi tog en 40 minuters promenad och gjorde det, säger Wilhelm.

Efter Bergslagen väntar resor till bland annat Kalmar, Ängelholm, Narvik och Abisko. Det bästa med sommarjobbet är att få se så många nya platser, enligt William. Och lite extra sugna är både William och Wilhelm på Abisko.

– Vi ska ta med våra familjer på den resan och visa att en vanlig familj kan åka tåg till fjällvärlden och att det varken behöver ta så lång tid eller kosta så mycket, säger Wilhelm.

Vill träffa människor och dela historier

Förutom att dela med sig av bilder, tips och upplevelser vill Wilhelm och William använda SJ:s Instagramkonto för att sprida människors historier.

– Vi ska försöka träffa människor på järnvägen och i städerna. Träffa de som reser, arbetar på tågen, som har intresse för järnväg eller rör sig på järnvägen. Jag tror att det finns ett intresse för att få höra historier från människor som kommer från en helt annat plats, säger Wilhelm.

Killarna ska bland annat besöka en bondgård i småland för ett studiebesök. Och trots att både William och Wilhelm har stora intressen för tåg så ska inte själva fordonen ta för mycket plats i deras rapportering.

– Vi ska visa att vi tar oss fram med tåg, men det får inte vara för mycket tåg, det är inte intressant, säger William.

Hittills har killarna varit på resande fot i två dagar. Tre veckor återstår.

– Vi har Sveriges bästa sommarjobb om jag får säga det själv, säger Wilhelm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Tågresor

Tågtrafik

Sommarjobb

SJ

MER OM RESA

Då startar arbetet med nattåg till Europa

Hon reste till Kina och tillbaka – med tåg

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Semestra i Sverige: Tips på bästa reseböckerna

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land