Ny teknik ska snabba upp flygkontroller – men inte i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
Snart slipper du plocka ut vätskorna – om du flyger till vissa flygplatser.
Foto: monkeybusinessimages / iStockphoto
Snart slipper du plocka ut vätskorna – om du flyger till vissa flygplatser.

Flygplatser

Tillhör du en av dem som alltid glömmer att lägga ner tandkräm och schampo i en liten plastpåse, och måste stå och leta fram alla vätskor där i kön till säkerhetskontrollen på flygplatsen? Då kanske du gläds åt att du snart slipper det på många flygplatser, men den nya tekniken verkar inte komma till Sverige på ett tag.

Att behöva ta upp datorn och den lilla påsen med vätskor kan ses som enkelt, men allt för ofta står personer och packar om i stress precis innan säkerhetskontrollen. Nu ska många större flygplatser införa 3D-metoder för att snabbare kunna scanna bagage, skriver SVT.

I Storbritannien är det Heathrow i London som blir först att införa tekniken, som ska vara både snabbare och säkrare. 3D-utrustningen ska användas för att se vilken typ av vätska som finns i väskan utan att du behöver packa upp den, och tekniken ska även ge personalen en klarare bild av innehållet i väskan, bland annat genom att de kan zooma och rotera 3D-bilden. Storbritannien har beslutat att alla landets större flygplatser ska ha tekniken till 2022. Även i USA, Schweiz och Nederländerna införs tekniken.

Dröjer i Sverige

I Sverige finns det inget beslut om att införa 3D-tekniken.

– Vi analyserar nu på vilka av våra flygplatser man skulle kunna införa den nya 3D-tekniken men det handlar om stora investeringar, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Swedavia, till SVT.

Mats Paulsson säger även att tekniken möjliggör för personalen att göra säkrare bedömningar, samt att upplevelsen blir smidigare och bättre för resenären, till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA