Billigare än en Big Mac

RESA

Kryssningen kostar 25 kr - inklusive lunch & middag

Foto: Ett dygn på Ånedinlinjen är billigare än en dagens lunch. I stället hoppas rederiet på att resenärerna handlar sig lönsamma.

Åtta kronor billigare än en hamburgare. Så dumpade är priserna på Ålandskryssningar just nu. För 25 kronor kan du få en minisemester - och då ingår både mat och hyttplats.

Vem har sagt att det måste kosta skjortan att ta en paus från vardagen? Om du nöjer dig med en minikryssning behöver du inte hosta upp mer pengar än det kostar att dricka en caffe latte eller ta en hamburgare till lunch.

Dumpat priserna

De senaste månaderna har rederierna tävlat i att dumpa priserna på kryssningar från Stockholm. Med Tallink kan man resa till Estland för 50 kronor, och både Birka Cruises och Viking Line erbjuder Ålandskryssningar för under hundralappen.

Men det är bara Ånedinlinjen som låter maten ingå i priset. För skrattretande 25 kronor får man en resa till Mariehamn med fartyget Birger Jarl - inklusive hyttplats, lunch och middagsbuffé.

Orsaken är den allt hårdare konkurrensen.

-Det börjar bli tufft för oss och det är priserna vi konkurrerar med, säger Wolfgang Kukol vid Ånedlinlinjen.

Går det verkligen runt när biljetterna kostar 25 kronor?

-Ja, vi håller näsan över vattnet tack vare att Birger Jarl är ett gammalt fartyg som är billigt i drift. Och folk handlar ju i baren och i tax free-butikerna. Det ger en viss vinst.

Riskerar ni inte att gå back om passagerarna äter för mycket av buffén?

-Nej, våra gäster väljer ofta à la carterätter i stället. De ser resan som en höjdpunkt och kostar på sig god mat.

Räknar ni alltså med att folk inte ska äta av buffén?

- Vi skulle gärna se att alla åt à la carte, men som det ser ut nu väljer 75 procent buffén och 25 procent andra maträtter.

5 olika fynd till havs

Lisa Jannerling