- Var noga med att välja rätt lekkompis till din hund

RESA

Sammanställning av chattet med hundpsykologen Anna-Lena Arvidsson 2006-05-17

Ninni säger: Hej! Behöver jag träna min hund att åka tåg? Han är 5 månader, och van att åka tunnelbana korta sträckor. I sommar ska vi åka på en längre tågresa.

Anna-Lena Arvidsson säger: Ja, jag tycker att du ska testa lite längre sträckor också och se hur många stopp hunden klarar.

Lena säger: Hej Anna-Lena! Har en Jack russell Tik på snart 7 år som fortfarnade markerar inne, hon kissar i bland i vår säng. Vad kan det bero på? Hon kom till oss som ½ års valp och hade då bott i en familj där hon troligen blivit slagen. Vi har gjort allt för att hon ska bli trygg. Hon kan dessutom gå fram och hälsa på andra hundar och helt plötsligt så hugger hon till... Kul...NEJ! Tacksam för svar

Anna-Lena Arvidsson säger: Jag råder dig till att ta kontakt med en hundpsykolog och få ett träningsschema. Det kan behövas för att klargöra rollerna i familjen.

Lasse säger: Hur ska jag få vår valp att sluta dra i kopplet när vi är ute?

Anna-Lena Arvidsson säger: Det ska inte vara lönsamt att dra i kopplet. Stanna omgående och invänta att hunden tar kontakt. Eller vänd - byt rikting. Säg ingenting när hunden drar i kopplet men belöna när hunden inte drar.

Daniel säger: hur ska min valp sluta bita mig så fort jag försöker plocka upp hundbajset?

Anna-Lena Arvidsson säger: Träna valpen att sitta kvar en bit ifrån. Belöna när du plockat klart med en snäll röst och en godbit.

Misan säger: Hej! min hund skäller på män, men sällan på kvinnor. Vad kan det bero på?

Anna-Lena Arvidsson säger: Troligtvis dålig efarenhet i ung ålder. Låt en man slänga lite godis i närheten av hunden och låt den på egen vilja komma fram till mannen.

Sebbe säger: Tjena. Vilka regler gäller när man reser med husdjur inom Skandinavien?

Anna-Lena Arvidsson säger: Hundarna ska vara veterinärbesiktigade, men det finns inga generella regler. Ta kontakt med Jordbruksverket för exakta regler. Om du åker till Finland krävs t ex rabiesvaccin, men det är olika för olika länder.

Anonym säger: hej hej! jag har en bordercollie som tycker väldigt mycket om att sticker ifrån mig när han är lös...hur kan jag träna bort detta? han behöver få springa av sig, men jag kan inte acceptera att han sticker...vill jaga bilar och fram till andra hundar etc. Inte så roligt!

Anna-Lena Arvidsson säger: Dels tycker jag att hunden ska tycka att det är roligare att komma tillbaks, ge hunden den bästa belöningen när han kommer till dig, t ex genom hans favoritlek eller godis. Träna även inkallning utan störning. Gör inkallningen till början på något roligt, inte till slutet på något roligt.

Lasse säger: Hur viktigt är det för en hund att träffa andra hundar? Varje dag?

Anna-Lena Arvidsson säger: Varje dag behövs inte, men ett kontinuerligt möte med andra är viktigt, speciellt under uppväxten. Hunden bör också få träffa olika raser. De behöver inte leka, det räcker att de tittar på varandra. Var noga med att välja rätt lekkompis till din hund, prata med ägaren först.

Marit säger: Jag ska snart få mitt första barn, och är lite orolig för vad vår hund, en schäfer-hanne, ska tycka om det. Hur motverkar jag svartsjuka hos hunden? Finns det någon risk att han kan skada barnet? Det är en väldigt snäll och lydig hund!

Anna-Lena Arvidsson säger: Låt hunden vara med och lukta på barnet redan på BB så att han vänjer sig vid den nya familjemedlemmen. Glöm inte bort hundens sysslor när den nya bebisen kommer.

guntta säger: Hej. Min hund kräks på tåg och båtar fast han fått en åksjuketablett. Vad ska jag göra?

Anna-Lena Arvidsson säger: Ge inte mat 4 timmar före resan. Uppträd själv lugnt.

Lyra säger: Jag har en tax-tik på fyra år, och funderar på att skaffa ytterligare en tax, en valp alltså. Är det en bra idé, med tanke på den hund jag redan har?

Anna-Lena Arvidsson säger: Ja, åldersmässigt är det helt ok. Fundera på om det kan skaffa en kille den här gången så minimeras risken för bråk.

Sandra säger: Är en hund som tuggar på saker när den är ensam olycklig? Eller kliar det bara i tänderna?

Anna-Lena Arvidsson säger: Det kan vara både ock. Det kan vara för att den har tråkig och är för pigg, men även för att den har separationsångest. Fundera vidare över hundens beteende när den är ensam. Testa även att rasta hunden och ge den sedan ett märgben att tugga på. Om den är nöjd då var det sysselsättning den saknade förut.

Kiki säger: Hej! har en chihuahua som är väldigt uppmärksamhetskrävande..hon har tex svårt för att låta mej och min sambo gå iväg till ett annat rum själva, då följer hon efter och skäller! och en jobbig grej när vi pratar i telefon med någon står hon o skäller hysteriskt tills man sätter sej ner på golvet så att hon "kan vara med". Hur ska man göra för att på ett tydligt sätt visa att man är flockledare, och att hon inte har makten här hemma?

Anna-Lena Arvidsson säger: Ge henne ingen uppmärksamhet när hon skäller - titta inte på henne, prata inte med henne. När hunden tystnat kan ni prata med henne igen. Hunden får då uppmärksamheten som belöning.

lena säger: hej, har en valp på tre månader (Shitzu) som äter sin bajs.Varför gör han det?. Vad kan man göra? mvh

Anna-Lena Arvidsson säger: Första tipset är att titta på vilket foder han äter. Ett dåligt foder gör att hunden inte kan ta upp näringen och fortfarande är hungrig. Troligtvis behöver vaplen ett bättre foder. I väntan på verkan kan man strö vitpeppar på avföringen eller plocka upp det så att valpen inte kommer åt.

Jacob säger: Hej! Våran hund är en norsk buhund och är 9 månader gammal. Då vi går ut med honom (bori Göteborg) så blir han så rädd för alla människor och skäller hela tiden på dom, även andra hundar kan han skälla till ganska rejält. Ibland om man går på trottoaren så kan han hoppa upp på närgående människor, vad skall vi göra?

Anna-Lena Arvidsson säger: Sätt er någonstans med hunden så att han på avstånd kan iaktta andra hundar. Säg inget till hunden när den skäller, men belöna när den sitter tyst. Sitt helst kvar tills hunden lägger sig ner och kan koppla av inför folk och andra hundar.

Anna-Lena Arvidsson säger: Tack för i dag, hoppas att ni får nytta av svaren!