New Yorks nya utsikt

RESA

360-gradersvyn från taket på Rockefeller center är bäst i stan

Foto: Manhattan för fötterna. Utsikten från de tre översta våningarna på Rockefeller Center tar andan ur Aftonbladets Per Bjurman.

NEW YORK

Empire State Building må vara högre.

Men utsikten från det nya utsiktsdäcket på Rockefeller Center är ännu mer hisnande.

Här känns det faktiskt som att man flyger över Manhattans sanslösa skyline.

Foto: Öppnar den 1 november.

Taket på The Rock, som den 70 våningar höga huvudbyggnaden vid berömda Rockefeller Center mitt på Manhattan kallas, har varit stängd för allmänheten i över 20 år. Slöseri med klassisk mark, tycker en ny ägare. Så 1 november öppnar Top of The Rock – ett helt nybyggt observationsdäck 259 meter ovanför larmet i Midtown.

Lysande turistattraktion

Aftonbladet har tagit en förhandstitt och kan meddela att New York begåvats med en ny, formidabel turistattraktion.

Ja, Empire State Bulding är mer än 120 meter högre. Men utsikten från toppen av ”Klippan” känns ändå mer betagande. Särskilt det högsta av de tre etage som – med stor respekt för den gamla skyskrapans särart – ställts i ordning tar andan ur Aftonbladets utsända.

Kung över världen

Här, på en långsmal platå, har man ett 360-graderspanorama som ingen annan utsiktsplats i New York erbjuder och hur cool man än vill inbilla sig att man är börjar man leka Leonardo DiCaprio. Repliken ”I’m the king of the world” kommer att eka i Manhattans övre luftlager framöver?

En annan rätt remarkabel fördel är att man med lite förberedelse slipper de köer som gör varje besök i pompösa Empire State Building till en tålamodsprövning lika svettig som Ikea en lördagseftermiddag i advent.

Till Top of The Rock kan man boka biljett på nätet hemifrån Sverige. Bestäm bara datum och klockslag – sen är det bara att dyka upp och ta en av de futuristiska hissarna upp till himlen.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM