Berlin har partyn för alla

Publicerad:
Uppdaterad:

Glöm inte currywursten på hemvägen

1 av 5 | Foto: johan Bäverman
DJ Tito Tranqilo spelar skivor på Kaffee Burger.

En öl med punkarna i Kreuzberg, fina drinkar i Mitte eller 50-talskitsch i Prenzlauer Berg – det är bara att välja.

I Berlin finns det alltid ett ställe där festen är i full gång.

Måndag kväll och gatan ligger tyst och tom. Det stämmer inte alls med vad vi hört om Berlins häftiga uteliv. Tveksamt känner vi på dörren – är det ens öppet? Men, sesam öppna dig! Och när det tunga röda sammetsdraperiet dras åt sidan exploderar tillvaron i sorl och musik.

– Mycket folk? Det här är ingenting! Kom tillbaka på en fredag, så får ni se, skrattar servitrisen när hon ser våra miner.

Hon har knallrosa hår, tatuerade armar och är klädd som en rockabilly-brud från 50-talet. Helt fel i den här miljön – som är en orgie i kinesiska drakar, röda lyktor och gulddekor.

Men det är som det ska vara. White Trash Fast Food är kinarestaurangen som blev 50-talskitschig bar. Nu serveras Elvisburgare och milkshakes i stället för bambuskott och räkor i sötsur sås, och nästan varje kväll står ett band på scenen.

Publiken är blandad, från yngre människor som är lika tatuerade som servitriserna, till ett gäng gråhåriga turister från Sverige.

I Berlin finns en bar, eller två, för alla. Men ingen behöver oroa sig för att hamna på dekadenta klubbar med nakendans eller vilda rejvfester av misstag. De mest galna och extrema festerna är nämligen hemligare än så.

Nöjesguiden Zitty, som kommer ut varannan vecka, är utelivets bibel. Tyvärr har den nästan lika många sidor som originalet, så vet man inte vad man letar efter är den inte till mycket hjälp.

– Allt förändras hela tiden. Tricket är att leta upp några vänliga tyskar som har koll och ta hjälp av dem, säger Mira Sewerin.

Vi träffar henne och David Magnusson från Stockholm på Kaffee Burger vid Rosa Luxemburgplatz. Mira är från Malmö, men har bott i Berlin i ett halvår för att plugga tyska och tycker att det är en av världens bästa städer att gå ut i.

– Den hamnar absolut bland topp tre i alla fall!

Och frågar man David vad som är bäst med Berlin tvekar han inte ett ögonblick: det är Tacheles, ett fallfärdigt hus på Oranienburgstrasse som blivit centrum för alternativ konst.

– Hela huset är fullt av ateljéer där konstnärer håller på med skrotkonst och målning. På varje våning finns barer och sist jag var där hade de en stor teknofest på taket.

För den som nöjer sig med en kul kväll på stan och bryr sig mindre om det allra senaste, räcker det att känna till lite om stadsdelarnas olika karaktärer. Det fina folket som inte är rädda för dyra drinkar går ut i centrala Mitte. I Prenzlauer Berg är det ungt och trendigt, medan Kreuzberg är ”alternativt” – fast inte lika alternativt som punkarnas och hus­ockupanternas Friedrichshain ?

– Folk är väl lite snyggare i håret i Prenzlauer Berg. I Kreuzberg kan det vara ruffigare, mer betong och fester i industrilokaler, säger Mira.

För bara några år sedan var invandrartäta stadsdelen Kreuzberg inget ställe som någon åkte till frivilligt. Nu har området blivit trendigt med restauranger, klubbar och barer. Stämningen är familjär och i blandningen av punkare och prydliga studenter är det omöjligt att vara fel klädd. Vid midnatt kommer vi till SO36, som har olika klubbar varje kväll – allt från orientalisk dans till tyska schlager – och där är det spontan loppmarknad mitt i natten.

Men Mira och David har inte tid för loppisfynd. Det är dags att dra vidare. För det finns bara ett problem med utelivet i Berlin, konstaterar Mira innan vi skiljs åt:

– Man kommer ju aldrig hem!

Sverige - Paraguay 15/6 21.00

Olympiastadion

!

Sara Berggren

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN