Avgudad kung firar 60 år på tronen

RESA

"Ingen man är som vår kung"

1 av 2 | Foto: Opa Chunyrak hyllar stolt Thailands kung, 60 år på tronen i år, med sitt gula armband.

PHUKET

Opa Chunyrak bär ett gult silikonarmand runt handleden. Det är hennes sätt att hylla Bhumibol Adulyadej.

Bhumi...vem?

Ja, kungen av Thailand.

– Ingen man är som vår kung. Han är bildad, klok och generös, säger Opa Chunyrak, 44, och lägger några gula blommor framför ett enormt porträtt av kungen mitt i Patong på Phuket.

Alla som besöker Thailand inser snabbt att kung Bhumibol intar en särställning. Han är verkligen älskad av sina medborgare. Kungens födelsedag den 5 december är en stor händelse varje år och under hela 2006 firas han mest hela tiden, eftersom han nu i juni fyller 60 år på tronen.

De gula armbanden är ett eftertraktat sätt att hylla kung Bhumibol. Opa Chunyrak har köpt sitt för 100 baht – cirka 20 kronor.

Omtanke om djur

Armbanden bär inskriptionen ”Vi älskar hans majestät konungen”. Försäljningen av armbanden har inbringat 20 miljoner kronor och ska delas ut till en rad miljöprojekt.

Inom välgörenhet är kung Bhumibol extra omtalad för sin omtanke om djur. För sju år sedan adopterade han en apa vars ena arm måste amputeras sedan den fastnat och klämts i en kokosnöt. Apan Kala lever i dag i högsta välmåga – liksom kungen och hans familj i palatsen runt om i landet.

5 fakta

om kungen som gör dig populär på Thailandssemestern:

Läs mer

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM