Åke tar hål på myterna

avLeif-Åke Josefsson

RESA

Punkterar 101 seglivade historier i ny bok

Foto: SARA RINGSTRÖM och AP

Åke Persson har varit med om att sticka hål på 101 seglivade myter.

Och han har inte ett dugg dåligt samvete.

– Nej, så kan man kanske uppleva det, men man kan ju vända på det. Åh fasen, var det inte som jag trott eller fick lära mig i skolan?

Tillsammans med författar- och historikerkollegan Thomas Oldrup ägnade Åke Persson – redaktör för Aftonbladets nya succétidning Levande Historia – ett och ett halvt år åt att skriva boken ”101 historiska myter” (Historiska media).

Och, det säger sig självt, att punktera högst desamma.

Bra kvällslektyr

– De här myterna skapades ofta av ett syfte, med en dold agenda som kungar eller ledare hade för att svärta ned motståndare. Gustav Vasa höll på med sånt, romarna också, säger Åke Persson.

Varför just 101 myter?

– Ärligt talat så låter det bra. Vi skulle aldrig valt 98 eller 105. Vi ville ha ett uppslag för varje myt. Det ska vara underhållande. Samtidigt ska man lära sig något också.

– Man kan ju läsa ett avsnitt varje kväll när man går och lägger sig och sedan smälta det med sömnen.

Kan det bli en uppföljare med 101 andra myter?

– Det är inte omöjligt. Det här är de mest vanligt förekommande som folk går omkring och tror på. Visst finns det fler myter och ibland om samma saker och fenomen också.

Drömresan till Atlantis

– Det är spännande att se hur slagkraftiga de är än i dag.

Och vart går din drömresa, rent av till något mytomspunnet ställe?

– Absolut! Varför inte till fantasilandet Shangri-La eller Atlantis. Det finns de som tror att Atlantis funnits på riktigt, och att det existerar än i dag under havsytan.