Mobiltelefon kan ha orsakat flygkrasch

RESA

Hemlig rapport: Ipad och Iphone värst på att störa instrument i cockpit

Minst 75 incidenter inom flyget de senaste åren tros ha orsakats av mobiltelefoner.

Glömt att stänga av mobilen på flyget?

Det kan vara just så livsfarligt som kabinpersonalen antyder.

En hemlig rapport avslöjar att mobiltelefoner misstänks ha orsakat 75 incidenter, däribland en flygplanskrasch.

Användandet av elektroniska apparater, som exempelvis mobiltelefoner, har förts fram som en möjlig orsak till en rad flygincidenter sedan 2003.

Piloter och kabinpersonal vittnar om att elektroniska prylar kan ha bidragit till 75 incidenter fram till 2009.

Hemlig rapport

Uppgifterna kommer från en hemlig undersökning från International Air Transport Association (IATA) där 152 flygbolag runt om i världen har tillfrågats.

Orsaken till incidenterna är svåra att bevisa, men det finns misstankar om att autopiloten störts och att varningslampor aktiverats. Man tror också att instrumenten som ska guida piloten i dåligt väder kan ha påverkats.

Enligt rapporten har det skett 26 incidenter med flygplanens autopiloter och landningssystem och 17 incidenter kopplat till olika navigationssystem. Kommunikationssystemen har störts i 15 fall och 13 rör de elektroniska varningssystemen, enligt ABC News.

Ipad värst

Påslagna mobiltelefoner misstänks ligga bakom 40 procent av problemen.

I ett av vittnesmålen misstänks en mobiltelefon och tre ipodar ha orsakat en allvarlig incident.

"På 1300 meter slog autopiloten av sig själv och varningssystemen slogs på. Kabinpersonalen bads att omedelbart kontrollera om någon i kabinen använde elektroniska apparater. Fyra av passagerarna gjorde det, en mobiltelefon och tre ipodar".

Hemliga tester från flygplanstillverkaren Boeing avslöjar att Apples Ipad stör flygutrustningen mest, följt av Iphone- och Blackberry-telefoner.

Kan ha orsakat krasch

En av de mest dramatiska incidenterna kopplade till användandet av mobiler och annan elektronisk utrustning är en flygplanskrasch i Nya Zeeland 2003. Åtta personer dog när planet kraschade intill landningsbanan.

Men det finns teknik som tacklar hotet från våra mobiler och läsplattor enligt Australian Communications and Media Authority (ACMA).

Enligt ACMA så stör inte mobiltelefoner, datorer och annan elektronik om flygplanen installerar ett visst system som hanterar mobilsignalerna, skriver adelelaidenow.com.au.

ARTIKELN HANDLAR OM