Hitta lugnet i Afrika

Kombinera safarin i Kenya med Malindis fina stränder

1 av 4 | Foto: Foto: ALL OVER PRESS
njut av stranden Mayungu Beach i Malindi är Kenyas svar på Italien. Här kan du njuta av sol, bad och avsluta dagen – med en en espresso.

Stränder, dykning och konst med en afroarabisk touch.

Kenyas kust bjuder på såväl klassiga badhotell som genuin landsbygd och myllrande stadskärna.

De går uppför den smala trappan från stranden – på händerna. Sedan gör de hoppande armhävningar ned och flick-flacks vid vattenbrynet.

Klockan är åtta när jag av en händelse springer på Malindis lokala akrobater, samtliga muskulösa ungtuppar, under morgongymnastiken i bukten.

– Häng på! ropar de entusiastiskt.

Ett par darriga armar senare blir jag upplockad av en jovial italiensk före detta polis som blev portad av frun i Milano och nu lever loppan här på sin mc. Han pekar ut alla bra espresso- och pizzahak.

Jobbar hårt

Malindis turistindustri drog igång för 30 år sedan, med tyskar och de brittiska forna kolonialherrarna. På 90-talet hittade italienarna hit och nu äger de många restauranger och hotell, till lokalbefolkningens förtret.

– De förde med sig prostitutionen, anförtror mig vår oklanderlige receptionist Lawrence.

Här finns starka arabiska influenser, och Lawrence är likt många andra muslim. Han berättar om svåra uppväxtförhållanden, att sova med tretton syskon på det jordstampade golvet och gå till skolan på tom mage. Men nu jobbar han hårt för att ge sina barn bra undervisning.

Billig frukt

Malindi har en marinpark med korallrev och långa sandstränder. När man fått nog av sol och bad finns det en hel del annat att upptäcka. Som den gamla stadskärnan, där bullret från tuktukarnas gräsklipparmotorer blandar sig med konversationerna och folkmassans rörelse. Borta vid fruktmarknaden är försäljarna i full sving.

– Mambo! Karibu! ekar välkomstropen.

Det är mango- och avokadosäsong och allt kostar en spottstyver, om man kan konsten att pruta. Ett tips är att shoppa här och byta den engelska bed & breakfast-frukosten mot en fräsch smoothie.

Till den kenyanska kustens plus hör även dess fantastiska hantverk. Överallt finns affärerna med tavlor, stenfigurer, väggmasker, smycken och träskålar. Malindi är ett centrum för trähantverk och ett trevligt utflyktsmål är det EU-stödda träsmideskooperativet, där man kan träffa konstnärerna direkt.

Konst för urskogen

– Lukta på den här, uppmanar en av smederna, och håller fram en bit rosenträ. Kooperativet jobbar ihop med certifierade skogsplantager för att undvika att urskogen huggs ned, och tränar sina medlemmar gratis. Det är kul att se elefanter, giraffer och andra abstrakta föremål växa fram ur deras händer.

Men får jag välja så är det ändå dykningen som sätter djupast spår. Blir upplockad på morgonen ihop med spanjorer, italienare och en amerikan. Vi tråcklar på oss våtdräkterna och så bär det iväg.

Det är en speciell känsla att vara under vattnet igen. Höra sina egna andetag. Allt går i slow motion. Vi ser humrar och en giftig stenfisk, barracudor och rockor. Stim med färgglada småfiskar och så det allra bästa: stora sköldpaddor.

En är totalt orädd och jag simmar efter, tätt, tätt, i flera minuter.

Hanna Sistek/text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM