Då har du störst chans att se stjärnfall

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
Perseiderna är ett av årets mest aktiva meteorregn.
Foto: Colourbox
Perseiderna är ett av årets mest aktiva meteorregn.

Har du några önskningar du vill ska gå i uppfyllelse? Då bör du vända ansiktet mot himlen i augusti. Denna månad finns det nämligen chans att se tre meteorregn, här är datumen du har störst chans att se stjärnfallen.

Alfa Capricorniderna, Delta Aquariderna och Perseiderna, det är namnen på de tre meteorregn du ska se under augusti månad, enligt Illustrerad vetenskap. Störst av dessa meteorregn är Perseiderna - då kan du se upp mot 200 stjärnfall i timmen.

Bländande eldklot

Fem stjärnfall i timmen kan låta fjuttigt, men med lite tålamod kan du få se någonting riktigt bländande när det är dags för Alfa Capricorniderna. Dessa meteorer kan nämligen skapa riktiga eldklot på himlen och stjärnfallen är så ljusa att de bländar. Titta mot stjärnbilden stenbocken för största chans att se fenomenet, och glöm inte att vara på en plats med så lite ljusförorening som möjligt. Meteorregnet kan ses fram till 15 augusti.

Foto: Colourbox
Stjärnfall är egentligen bara partiklar som börjar brinna i jordens atmosfär.

Se till horisonten

För att se Delta Aquariderna måste vädret vara klart, och så måste du titta mot horisonten. Detta meteorregn syns nämligen lågt ner på himlen om du är på jordklotets norra halva. Men om förutsättningarna är rätt kan du se 25 stjärnfall i timmen fram till 23 augusti, speciellt runt klockan 3 på natten.

Stjärnfallens stjärnfall

Vill du bara välja ett av dessa meteorregn är Perseiderna det du ska satsa på. Fram till den 24 augusti kan du nämligen se upp mot 200 stjärnfall i timmen, även om det är vanligare att det är mellan 80 och 120 stjärnfall varje timme. Det är ett av årets mest aktiva meteorregn - och ett av de mest populära. Så packa med dig en filt och kanske någonting gott att äta och placera dig på en plats långt från andra ljus som kan vara i vägen. Ju längre du är ute och ju mer dina ögon vänjer sig vid ljuset, desto fler stjärnfall kan du se på himlen. Perseiderna är ett återkommande meteorregn som syns bäst 11–13 augusti varje år när jorden passerar ett moln av gruspartiklar skapat av kometen Swift-Tuttle.

Trasiga rymdstenar

Ett meteorregn uppstår när en större meteor splittras- eller när jordens bana korsar en bana för en periodisk komet. Dessa kometer har en svans av rester som brutit sig loss under århundraden och när dessa partiklar når jordens atmosfär börjar de brinna, och det är dessa vi ser som stjärnfall.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA