"Nya pensionärer vill ha mer än sol och bad"

Branschexpert om 40-talisternas resor

2005 går första kullen 40-talister i pension. Det betyder drygt 90.000 nya ressugna pensionärer att lägga till dagens 1,6 miljoner.

Tuwe Arvidsson, vd för Grand Tours.
Tuwe Arvidsson, vd för Grand Tours.

Och branschfolket tror inte att de kommer att nöja sig med guidade bussresor.

I den så kallade rekordgenerationen, födda 1945–54, uppger 70 procent av 3.000 tillfrågade i en enkät gjord av Kairo Future att de kommer att resa mer utomlands som pensionärer.

Arrangören Grand Tours, som ägs av PRO och Fritidsresor, bytte i januari bort sitt namn Seniorresor eftersom de i egna undersökningar uppfattat att framtidens pensionärer inte vill ha att göra med något som heter senior eller påminner om tillståndet. Tuwe Arvidsson, vd, är själv en av 40-talisterna som snart går i pension.

Vad skiljer er från den förra generationens resande pensionärer?

–Vi har skinn på näsan. Vi har varit ute i världen och ställer mycket högre krav på resan. Förr var man väldigt stryktålig, man ”tog seden dit man kom”. Är något fel nu vill man ha kompensation.

Är det en attraktiv målgrupp?

–Javisst. 40-talisterna kommer att ha en annan ekonomi, fulla ATP-poäng. De har rest sedan 1950-talet med Spies och andra. De är vetgiriga och tar för sig och ska inte vallas igenom något.

Upplevelser efterfrågas

–Till skillnad från chartern där man åker ifrån något, kyla eller arbete, åker vi till något där man kan uppleva saker. Förr åkte man ut och knypplade eller målade nu satsar vi till exempel på språkresor, säger Tuwe Arvidsson.

Spa, hälsoresor och långresor är de snabbast växande inriktningarna, liksom paketlösningar. Men Grand Tours, störst på senior-resor med 25.000 resenärer per år, är inte särskilt anpassade för äldre även om 80 procent av kunderna är pensionärer.

–Kina är kanske inte den bästa resan att göra om man har svårt att gå, men det har ju inget med bara åldern att göra, säger Lotten Olsson, marknadsassistent på Grand Tours.

Nina Marjavaara

Fakta: Arrangörer av seniorresor

Spännande långresor för seniorer finns bara i liten skala trots att antalet pensionärer blir allt fler.

Men här är i alla fall tre arrangörer som erbjuder alternativ för denna målgrupp.

Vart gick din första resa och vart går din drömresa?

Nina Marjavaara

Publisert: