Sex härliga resmål för alla cyklister

Av: 

Cenneth Sparby

Tramuntanabergen är målet för många Mallorcacyklister.
Tramuntanabergen är målet för många Mallorcacyklister.

Cykel

Cykelresor har blivit mode. Cykling är superhett och intresset megastort. Allt fler cyklar till jobbet och många ger sig dessutom ut på rundor under lediga dagar. Att susa fram i hänförande landskap, kunna stanna till i vilken by du vill och verkligen utforska ett nytt land och region är bara några av fördelarna med en cykelresa.

Den som gillar att klättra uppför och svisha nerför får verkligen sitt lystmäte på Mallorca.

Cykelfeber på Mallorca

Det råder en cykelboom på Mallorca, både när det gäller landsväg- och stigcykling. Mars– maj och september–november är den allra bästa tiden. Då är tempot lugnare och det är gott om plats på vägarna. Drygt 400 000 trampsugna motionärer och elitcyklister besöker Mallorca varje år för att upptäcka Tramuntanabergen och de grönskande dalgångarna. Under din cykelvecka kan du bo på allt från enkla ”refugios” och lantgårdar till mer stilfulla hotell. Även klassiska Palma lämpar sig utmärkt att utforska från cykelsadeln, med bland annat en närmare två mil lång cykelväg längs havet. Palma on Bike erbjuder guidade cykelturer, med kultur, mat och vin som bärande ingredienser.

www.palmaonbike.com

www.infomallorca.net

Den vackra siljansbygden bjuder på vacker kulturbygd och stora skogar.

Familjevänligt längs Siljansleden

Siljansleden är cirka 30 mil och följer delvis mindre vägar längs Siljan, Oresjön, Skattungen och Orsasjön. Skyltar gör leden lätt att följa. Rastplatser och lägerplatser finns på lämpliga avstånd. Cykel kan du hyra på flera ställen. Du behöver förstås inte cykla hela sträckan utan kan välja mer familjevänliga delsträckor eller gå ombord med cykeln på M/S Gustaf Wasa för en tur på Siljan och vila pedalerna några mil. Börja gärna i Leksand, Rättvik, Mora eller Orsa. Tips och turförslag finns hos turistbyråerna på respektive ort. Längs leden finns det en hel del att göra som besök på levande lantbruk, fäbodar och hantverksbyar.

www.visitdalarna.se

www.moraoutdoor.se

Telemark förknippas kanske mest med vintersport men är med sin idylliska natur ett höjdarställe att cykla i.

Följ kanalen i Telemark

Upplev norska Telemark från cykelsadeln. Kombinationen klassisk kanalbåt och svettiga trampturer längs serpentinliknande vägar känns helt rätt längs Norges svar på Göta kanal. Dessutom är det lätt att resa ekovänligt hit med tåg från Stockholm, via Oslo. Kolla dock noga på vilka turer du får ha cykeln med. Vattenvägen från staden Skien upp till byn Dalen och fjällen i väster, bjuder på ett koncentrat av vad Telemark har att bjuda på, i form av natur, kultur och friluftsliv. Och det går att kombinera cykelturen med att åka båt delar av vägen. Den drygt tio mil långa rutten blev klar 1892 och räknades då som ett stycke högklassig ingenjörskonst. Missa inte att bo på Dalen Hotel, där kanalbåten vänder.

www.visittelemark.no

www.midt-telemark.com

Cykling i det vingårdstäta landskapet i Alsace inbjuder till många stopp.

En tramptur i vinets tecken

La Route du Vin sträcker sig genom hela Alsace, från Strasbourg ner mot Basel, genom ett böljande landskap med små medeltida byar och städer, gamla slott och förstås mängder av vida fält med vinstockar. Ett högst överskådligt vindistrikt, drygt 15 mil långt och som mest fem kilometer brett, med över tusen vingårdar. Byarna ligger tätt, ofta är det bara några kilometer mellan dem. Dessutom är cykellederna många, vilket gör att du med fördel kan ha en by som ”basläger” under några dagar för att göra dagsturer. Det finns även arrangörer som erbjuder hotellpaket, där du kan vandra eller cykla mellan byarna och få bagaget transporterat.

www.tourisme-alsace.com/en

www.alsace-wine-route.com/en

Gardasjön - omgiven av höga berg och perfekt för natursköna cykeläventyr.

Gardasjön

Lago di Garda i norra Italien bjuder på natursköna cykeläventyr, gastronomi och rik kulturhistoria. Höga berg och små medeltida byar kantar sjön. Här finns ett överflöd av praktfulla borgar, slott och palats. För den som gillar aktiv semester är området perfekt, med mängder av väl skyltade cykelleder både runt sjön och uppe i bergen. Det går dessutom att båtluffa mellan de små byarna och ta cykeln ombord. Här produceras den bästa olivoljan i Italien, enligt Gardaborna själva. Och vinerna håller samma höga klass. Satsa på att resa hit tidig vår eller sen höst. Under sommarmånaderna är det på tok för många turister.

www.visitgarda.com

www.gardaonbike.com

På Bornholm kan du kobinera cykelturer med sol- och badsemester.

Soligt på Bornholm

Bornholm, med flest soltimmar i Danmark, är den optimala cykelön. På en yta som halva Öland finner du allt – från den dramatiska nordöstra klippkusten, via böljande skogslandskap och sädesfält, till de ändlösa kritvita sandstränderna i söder. Här finns närmare 25 mil med cykelvägar, där merparten går nära havet, vid sidan av de gängse allfartsvägarna. Öns nedlagda järnväg har dessutom blivit cykelled. Guidebokförlaget Lonely Planet har tagit med den danska ön på sin lista över världens tio bästa platser för campande barnfamiljer. Destination Bornholm har gett ut en praktisk cykelguide på svenska. Den bjuder på 21 cykelturer med karta och koder för smartphones.

www.bornholm.info/da

www.bikingbornholm.dk

Så hittar du cykelresor

Researrangörer erbjuder cykelresor utomlands, exempelvis Temaresor, Primatravel, Merlotresor, Evertrek och Wi-resor.

Hyra eller ta med?

Lättast är att hyra cykel på plats. Men kan du inte vara utan din egen hoj, ja då måste den ju med. Ryanair tar exempelvis 630 kr att frakta din cykel. SAS tar ingen avgift, dock får inte cykel + bagage väga över 23 kilo sammanlagt. Det finns speciella väskor just för ändamålet som skyddar din cykeln.

Publisert:

LÄS VIDARE

Upptäck Alperna – på elcykel

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykel

Resa | Bornholm

Resa | Mallorca

Resa | Gardasjön

Resa | Dalarna

Resa | Alcace

Resa | Telemark

MER OM RESA

Upptäck Alperna – på elcykel

Kust med över 1000 öar och levande världsarv

10 svenska pärlor med internationell klass

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

Bila i Halland: Superguiden med alla måsten

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Legoland firar 50 år: Här är nyheterna

Turister har tröttnat på Mallorca

Vandra på semestern - årets hetaste trend

Här är barnfamiljernas resefavoriter i sommar

Populära medelhavspärlan petas av tronen

Så blir sportlovsvädret i fjällen

Turisters dieselbilar förbjuds på favoritöar

Nu chockhöjer man böterna för fulla turister

Ont om sista-minuten i påsk

Nya trenden: Träningsresa med vin och shopping

Kall vår skapar rekordsug efter solresor

Här är Danmarks senaste turistattraktion

Nu ska fylleturismen på Mallorca stoppas

Sju resmål som bekämpar turismen

Danskarna vill att FN skyddar myset

Här hittar du Europas bästa street food

Turister stoppas från att hyra privata lägenheter i Palma

Resexperterns bästa Danmarkstips