Cyklar till Singapore – nu är Erik halvvägs

Av: 

Karin Persson

Resa

Höjdpunkten hittills: en bröllopsfest i Turkmenistan

24-årige Erik Ohlson är ute på sitt livs cykeltur. Han lämnade Sverige i februari och har nu nått Kirghizistan.

På vägen har han både hunnit med turkmenska bröllop och 50-gradig värme.

Erik hör av sig från ett vandrarhem i Samarkand i Uzbekistan. Han har precis klarat av 900 kilometers cykling i ökenlandskap i norra Iran. Det är långt från Bromma, där han startade i vintras.

– De första veckorna genom ett snöslaskigt Östeuropa var rätt slitsamma, men samtidigt är det kul att ha med sig kontrasten från vinter till sommar.

Blev festens mittpunkt

Höjdpunkterna är många och gästvänligheten enorm, berättar Erik. I Iran stannade bilar och långtradare för att ge honom färsk vattenmelon. I butiker och på restauranger vägrade de ofta att ta emot betalning när de såg cykeln.

Efter en månad i Iran, där alkohol är olagligt, kände Erik att det var läge att fira lite när han kom in i Turkmenistan.

– Strax efter gränsövergången hittade jag lägligt nog till en stor bröllopsfest. Av nyfikenhet cyklade jag in och det tog inte lång tid tills jag var festens centrum.

4 000 kilometer väntar

Han berättar att ett hundratal turkmener omringade cykeln, han fick dansa till allmän beskådan och tala i mikrofon. Efter några glas hembränd vodka var det tungt att cykla i motvind och 50 grader nästa dag.

Härnäst väntar 4 000 kilo­meters trampande genom Kina. Erik uppskattar det till fem månader innan han är framme vid det som initialt var slutmålet för cyklingen – Singapore. Men han är inte säker på att äventyret tar slut där.

– Jag trivs så pass väl med min vardag på cykeln att jag redan nu planerar för ett fortsatt trampande!

Publisert: